Trgovinski rat između supersila pruža neočekivani podsticaj za Vijetnam

Trgovinski rat između supersila pruža neočekivani podsticaj za Vijetnam

Trgovinski rat između Kine i Sjedinjenih Država koji je pokrenuo bivši predsednik Donald Tramp stvorio je neočekivani podsticaj za Vijetnam, pokazalo je novo istraživanje.

Niz carina koje je predsednik uveo između 2018. i 2019. pokrio je oko 200 milijardi funti kineske robe i uključivao 19.000 proizvoda, što je dovelo do toga da se kompanije sa sedištem u SAD muče za alternativne opcije uvoza.

Jedan od najvećih ‘pobednika’ trgovinskog rata bio je Vijetnam koji je, prema novim podacima, doživeo rast od 40 odsto u izvozu proizvoda pod uticajem carina u SAD između 2017-2020, kao i značajno povećanje broja radnih mesta i plate za vijetnamske radnike.

Rezultati su objavljeni u novom članku Trgovinska politika i poslovi u Vijetnamu: Nenamerne posledice Trampovog trgovinskog rata, čiji su koautori dr Pjer-Luj Vezina, dr Sančari Roj i Anri Sakakibara, sa Kraljevskog koledža u Londonu i prof. Lorenco Rotunno, sa Ekonomske škole Eks-Marsej.

Istraživači pišu: „Vrednost vijetnamskog izvoza u SAD porasla je za 40 odsto kao rezultat Trampovih carina na Kinu. To je bilo vođeno kako povećanim izvozom proizvoda koje Vijetnam već izvozi u SAD, tako i povećanom verovatnoćom novog izvoza u proizvodima pogođenim Trampom u odnosu na one koji nisu pogođeni. Prethodno izvezeni proizvodi su takođe imali manju verovatnoću da će izaći sa tržišta SAD. Ovo ukazuje da se prilagođavanje vijetnamskih izvoznika trgovinskom šoku izazvanom Trampom dogodilo i na intenzivnim i na ekstenzivnim maržama.“

„Važno je da naši rezultati sugerišu da je Trampov trgovinski rat doveo do ubrzanja pomeranja proizvodnog izvoza iz Kine ka drugim ekonomijama u usponu.“

U sektorima koji su na udaru američkih trgovinskih tarifa, Vijetnam je zabeležio povećanje broja poslova za 15 odsto, dok su pojedinci radili u proseku dodatnih 50 minuta nedeljno. Dok je povećanje zaposlenosti uglavnom bilo za muškarce, žene su uživale u većem porastu plata, što ukazuje na to da je povećana trgovina između Vijetnama i SAD koja je nastala kao posledica američko-kineskog trgovinskog rata možda pomogla da se smanji jaz u platama polova u Vijetnamu.

Međutim, nije bilo znakova da je povećanje izvoza u SAD dovelo do unapređenja zanimanja u Vijetnamu, a istraživači sugerišu da je to moglo biti zato što su nova radna mesta bila pretežno u niskokvalifikovanim zanimanjima.