Trgovina između Rusije i Indije dostigla istorijski maksimum

Trgovina između Rusije i Indije dostigla istorijski maksimum

Trgovina između Rusije i Indije nastavila je rasti, dosegnuvši rekordnih 23,1 milijardu dolara u prva četiri meseca ove godine, kako je izvestio RIA Novosti pozivajući se na carinske podatke. Ova cifra predstavlja rast od 10% u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Tokom perioda januar-april, uvoz Indije iz Rusije povećan je za 10% na godišnjem nivou, dostigavši 21,6 milijardi dolara. Rusija je postala jedan od ključnih dobavljača Indije, iza Kine.

Paralelno s tim, indijski izvoz u Rusiju skočio je za 21% na 1,6 milijardi dolara u istom periodu, prema podacima. Trgovinski volumen između dve zemlje značajno je porastao 2023. godine, dostigavši rekordnih 65 milijardi dolara, što je delom rezultat indijskih kupovina uglja i nafte. Potražnja za ovim proizvodima u Južnoazijskoj zemlji očekuje se da će dodatno rasti u narednim godinama.

Moskva je postala jedan od četiri glavna trgovinskih partnera Nju Delhija, kako je naveo ruski ambasador u Indiji, Denis Alipov. Analitičari iz Rusko-Indijskog poslovnog saveta (RABC) predviđaju da će godišnja trgovina između Indije i Rusije dostići 100 milijardi dolara do kraja decenije. Rast ruskih izvoza uglavnom će biti vođen energetskim resursima, dok će povećanje uvoza iz Indije biti rezultat većih kupovina farmaceutskih i hemijskih proizvoda, smatraju stručnjaci. Takođe se očekuje da će Rusija povećati prodaju đubriva, mašina i opreme, drvno-prerađivačkih proizvoda i bazičnih metala Indiji.

Indijski premijer Narendra Modi, koji je nedavno započeo svoj treći mandat, uskoro će posetiti Moskvu kako bi se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, izjavio je ovonedeljni zvaničnik Kremlja. Iako tačni datumi još nisu objavljeni, izveštaji ukazuju da je poseta zakazana za 8. jul.