Tramp poziva na 100% carine na automobile proizvedene u Meksiku kao deo američkog proizvodnog plana

Tramp poziva na 100% carine na automobile proizvedene u Meksiku kao deo američkog proizvodnog plana

Donald Tramp je tokom govora u Savani, Džordžiji, najavio planove za restrukturiranje američke automobilske industrije koristeći visoke tarife kako bi podstakao domaću proizvodnju. On je obećao tarifu od 100% na sve automobile uvezene iz Meksika, sa ciljem da primora proizvođače automobila da presele svoje fabrike u SAD. Tramp je takođe izjavio da želi da strane automobilske kompanije, poput nemačkih, povećaju proizvodnju u SAD, što bi prema njegovim rečima stvorilo milione novih radnih mesta.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi takve tarife mogle povećati troškove za američke potrošače i izazvati probleme u međunarodnim odnosima. Mnogi nemački proizvođači automobila, poput BMV-a i Mercedesa, već imaju velike proizvodne operacije u SAD, a premještanje dodatne proizvodnje iz inostranstva moglo bi otežati njihove operacije u matičnim zemljama.

Tramp je takođe predložio smanjenje korporativnog poreza na 15% za kompanije koje proizvode u SAD, čime bi se podstakao domaći biznis, i najavio mogućnost smanjenja ekoloških propisa kako bi se povećala energetska proizvodnja.

Ovi predlozi su izazvali brojna pitanja, uključujući moguće posledice za potrošače, trgovinske odnose i ekonomski učinak, s obzirom na neprecizne detalje Trampovih planova.