Toplotni talas u Tunisu pogodio proizvodnju vina

Toplotni talas u Tunisu pogodio proizvodnju vina

Neverovatno toplo leto u Tunisu pogodilo je tunisku malu vinsku industriju, oštetivši ili uništivši grožđe i ostavivši poljoprivrednike i vinogradare da se plaše za svoju budućnost jer klimatske promene donose toplije i suvo vreme u severnu Afriku, piše Rojters.

Procene o tome koliko je proizvodnja vina opala variraju, od otprilike 20% pada prema Kilani Belhaju iz Ministarstva poljoprivrede, do smanjenja od 40-50% prema šefu Sindikata proizvođača vinograda Salimu Chaouchu.

Vinari u Francuskoj i drugde u južnoj Evropi takođe su upozorili na manju proizvodnju vina ove godine zbog vrućina.

Poljoprivrednik Vajdi Greja rekao je da je njegova sopstvena proizvodnja ove godine pala između dve petine i tri petine nakon što je julska temperatura bila između 38-48 Celzijusa, jer je toplota smanjila nivo šećera u njegovom grožđu.

„Klimatske promene su uticale i na količinu i na kvalitet proizvodnje, sa širokim uticajem na sektor. Odložili smo berbu da bismo postigli prihvatljiv nivo šećera u grožđu, ali će to neizbežno uticati na kvalitet“, rekao je on.

U drevnim vremenima Tunis je bio glavni proizvođač vina pod Kartaginjanskim i Rimskim carstvom, a komercijalna proizvodnja je ponovo počela pod francuskim kolonijalizmom, iako nije postao značajan izvoznik.

Međutim, tuniski supermarketi imaju širok izbor lokalnih vina, od kojih su mnoga sa plodnih severnih brda u blizini podnožja poluostrva Kap Bon.

Grožđe se bere rano ujutru i vozi u moderno postrojenje za preradu u Takelsi u centralnom Tunisu da bi se pretvorilo u vino.

„Ove godine farmeri trpe. Neki nisu mogli da uberu ni jedan grozd od svojih useva. Sve što nije navodnjavano nije dalo ništa i iako su zaliveni usevi prošli nešto bolje, većina farmera je teško pogođena“, rekao je Greja.

U kompaniji Coteauk Takelsa, koja proizvodi vino od grožđa koje uzgaja Graia i oko 160 drugih farmera, direktor Hamadi Brik rekao je da reprogramira dugove farmera i menja specifikacije grožđa kako bi im pomogao u upravljanju.

„Poljoprivrednici su se žalili i uzeli smo u obzir ovu sezonu“, rekao je on.