Toplotne pumpe su ključne za elektrifikaciju kuće

Toplotne pumpe su ključne za elektrifikaciju kuće

Tokom vrelog letnjeg dana u jugoistočnom Vašingtonu, radnici provlače kablove kroz podrum gradske kuće kako bi instalirali toplotnu pumpu – ključnu tehnologiju u ambicioznom američkom planu za elektrifikaciju domaćinstava i smanjenje emisija gasova staklene bašte. Iako manje poznate od električnih automobila ili solarnih panela, toplotne pumpe su energetski efikasne, pružajući i grejanje i hlađenje u jednom uređaju. Pored toga, postoje i grejači tople vode zasnovani na ovoj tehnologiji.

Ova mašina, koja je već uobičajena u Aziji i Evropi, sporo se prihvata u Sjedinjenim Državama. Međutim, Bela kuća, putem Zakona o smanjenju inflacije iz 2022. godine, ulaže milijarde dolara u subvencije kako bi podstakla bržu primenu. Ovaj zakon omogućava poreske olakšice do 2.000 dolara za instalaciju toplotne pumpe, dok dodatni rabati ciljno pomažu domaćinstvima sa niskim i srednjim prihodima.

Su Balasubramanian, 44-godišnja socijalna radnica, jedna je od onih koja koristi prednosti ovih subvencija. Njena kuća će u potpunosti biti elektrifikovana kroz vašingtonski program elektrifikacije, bez ikakvih troškova za nju. Balasubramanian će dobiti toplotnu pumpu, grejač tople vode, indukcioni šporet i nadogradnju električne ploče, ukupne vrednosti oko 27.000 dolara.

„Nikada ne bih mogla da priuštim ovo bez subvencija“, izjavila je Balasubramanian za AFP dok su radnici radili na njenoj kući. Elektrifikacija jednog uređaja po jedan, kada je to potrebno, često je preporučeni pristup kako bi se smanjili troškovi. Toplotne pumpe su često pristupačnije od gasnih sistema, a prema izveštaju iz 2023. godine objavljenom u časopisu Joule, one su isplative u 59% američkih domaćinstava, čak i bez subvencija.

Toplotne pumpe funkcionišu tako što koriste električnu energiju za prenos toplote, umesto da je proizvode. Tokom zime, toplota se prenosi iz spoljašnjeg vazduha u dom, dok se leti topli vazduh prenosi iz unutrašnjosti prema spolja. Ovo ih čini efikasnim rešenjem za grejanje i hlađenje.

Iako su toplotne pumpe sve popularnije, stručnjaci kažu da je potrebno još mnogo rada na podizanju svesti i obuci izvođača. Kalen Rouč, menadžer marketinga programa DC Sustainable Energy Utility, naglašava da su najčešći korisnici njihovih programa stariji građani sa fiksnim prihodima, ali da mnogi potencijalni korisnici i dalje moraju biti ubeđeni da se odluče za ovu tehnologiju.

Prema podacima, široka upotreba toplotnih pumpi mogla bi smanjiti emisije gasova staklene bašte u Sjedinjenim Državama za pet do devet procenata. Vazdušni sistemi toplotnih pumpi su već nadmašili prodaju gasnih peći u SAD-u 2022. i 2023. godine, prema Institutu za klimatizaciju, grejanje i hlađenje.

Deane Coadi, penzionisana učiteljica iz Bruklina u Masačusetsu, odlučila se za instalaciju toplotne pumpe u svom domu iz ekoloških razloga. „Užasnuta sam i skamenjena razmišljanjem o budućnosti,“ rekla je ona i dodala da je postavljanje solarnih panela već doprinelo smanjenju njenih računa za struju.

Prema podacima Uprave za energetske informacije (EIA), jugoistočne američke države, poput Južne Karoline, prednjače u prihvatanju ove tehnologije, sa penetracijom od 40% u 2020. godini. Ovaj trend je podstaknut kombinacijom jeftine struje, niske gasne infrastrukture i potrebe za klimatizacijom.

Kako bi dodatno podržala ove napore, IRA nudi novčane podsticaje državama za obuku izvođača u vezi sa instalacijom toplotnih pumpi. Stručnjaci ističu da je edukacija ključna za širu primenu tehnologije.

Toplotne pumpe su postale jedan od stubova američkih napora da smanje zavisnost od fosilnih goriva i pređu na održive izvore energije, a istovremeno olakšaju dekarbonizaciju domaćinstava i smanje troškove za građane.