Tojotina svetska proizvodnja vozila ponovo opada

Tojotina svetska proizvodnja vozila ponovo opada

Toyota Motor Corp saopštila je u utorak da je njena svetska proizvodnja vozila u julu pala za 8,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu, promašivši svoj cilj četiri meseca zaredom, zbog izbijanja COVID-a, lošeg vremena i istrage o opozivu vrh uporne nestašice čipa šteti izlazu, preneo je Rojters.

Najveći svetski proizvođač automobila po prodaji je prošlog meseca proizveo 706.547 vozila širom sveta, ispod cilja od oko 800.000 jedinica i proizvodnje od 773.135 iz prethodne godine.

Proizvodnja u prva četiri meseca tekuće fiskalne godine koja je počela u aprilu pala je za 10,3% ispod prvobitnog plana.

Globalna automobilska industrija prebrodila je poremećaje u lancu snabdevanja uzrokovane nestašicama čipova i strogim kineskim ograničenjima COVID-a, ali Tojota se takođe suočila sa jakom kišom u Japanu, zastojem proizvodne linije zbog istrage opoziva i izbijanjem koronavirusa u lokalnoj fabrici.

Tojota je saopštila da je domaća proizvodnja pala za 28,2%, nadmašujući rekordnu julsku proizvodnju u inostranstvu, koja je porasla za 4,5%, podstaknuta snažnim oporavkom u Evropi, Kini i ostatku Azije.

Međutim, trajna slabost u ukupnom učinku u julu izazvala je zabrinutost da će Tojota možda morati da smanji svoj godišnji cilj proizvodnje od 9,7 miliona vozila, iako Kina povlači ograničenja pandemije i nedostatak čipova pokazuje neke znake popuštanja.

Kompanija je ranije ovog meseca saopštila da će se pridržavati svog godišnjeg cilja proizvodnje jer planira da poveća proizvodnju do novembra, u zavisnosti od zaliha delova i osoblja. U septembru se očekuje da će se proizvodnja vratiti na oko 850.000 vozila, što je rekord za mesec.