Tojotin profit raste kako se smanjuje globalna kriza u snabdevanju čipovima

Tojotin profit raste kako se smanjuje globalna kriza u snabdevanju čipovima

Tojotin profit od januara do marta porastao je za 3% u odnosu na prethodnu godinu zahvaljujući snažnoj prodaji, pošto je smanjenje ponude čipsa postepeno ublažavalo, piše AP.

Toiota Motor Corp. ostvarila je kvartalni neto profit od 552,2 milijarde jena (4 milijarde dolara), u odnosu na 533,8 milijardi jena (3,9 milijardi dolara), prema rezultatima objavljenim u sredu. Kvartalna prodaja porasla je za skoro 20% na 9,69 triliona jena (72 milijarde dolara).

Za fiskalnu godinu završenu u martu, profit najvećeg japanskog proizvođača automobila pao je za 14% na 2,45 biliona jena (18 milijardi dolara). Ali predviđa se da će profit porasti za 5,2% za tekuću fiskalnu godinu na 2,58 triliona jena (19 milijardi dolara).

Proizvođači automobila širom sveta su pogođeni nedostatkom kompjuterskih čipova i drugih auto delova zbog ograničenja zbog pandemije koronavirusa koja je smanjila proizvodnju u raznim zemljama.

Tojota je rekla da rastući troškovi sirovina takođe utiču na njenu krajnju liniju.

Prodaja ovog proizvođača automobila za fiskalnu godinu koja je završena u martu porasla je u globalnim regionima, uključujući Japan, Sjedinjene Države, Evropu i druga tržišta, kao što su Azija, Bliski istok i Južna Amerika.

Toiota, sa sedištem u Tojotinom gradu u prefekturi Aiči u centralnom Japanu, prodala je 10,56 miliona vozila za fiskalnu godinu do marta, uključujući proizvođače grupe kao što su Daihatsu i Hino, i očekuje da će to povećati na 11,38 miliona vozila za fiskalnu godinu koja se završava u martu 2024.

Rezultati naglašavaju izazove koji su pred nama, kao i stalnu otpornost proizvođača Prius hibrida, Camri limuzine i Lekus luksuznih modela.

Toiota je priznala da zaostaje u rastućem prelasku na električna vozila, posebno na ključnim tržištima poput Kine, kao i SAD i Evrope.

Tojota je dugo insistirala na ponudi modela koji se dopadaju kupcima na različitim tržištima, napominjući da EV još uvek čine mali deo tržišta. Ali nedavno, to se dramatično promenilo, katapultirajući igrače poput Tesle i BID-a u slavu.

Tojota je bila pionir hibrida, koji prelaze napred i nazad između benzinskog motora i električnog motora kako bi pružili efikasnu vožnju. Decenijama je gurao hibride kao održivo zeleno rešenje, i još uvek to čini. Ali takođe proširuje svoje opcije niske emisije sa radom na električnim vozilima sa gorivim ćelijama napajanim vodonikom. Takva vozila sa nultom emisijom već su izašla na put u raznim Toiotinim modelima u Japanu, uključujući autobuse i dostavna vozila.

U saopštenju, Tojota je rekla da je posvećena daljem rastu i da će nastaviti da nudi različite opcije u ekološkim modelima, uključujući hibride i plug-inove, kao i električna vozila na baterije kako bi se „zadovoljila širok spektar globalne potražnje“.

Zvaničnici Tojote, uključujući novog predsednika i izvršnog direktora, Koji Sato, priznali su da kompanija mora da se uhvati u koštac sa isporukom električnih vozila.

Sve oči su uprte u Satoa da vide da li će izdržati svoj posao. Sato je zamenio Akia Tojodu, unuka osnivača proizvođača automobila. Toioda ostaje predsednik kompanije.

Sato je obećao da će blisko sarađivati sa Tojodom kako bi brzo odgovorio na zahteve tržišta, uključujući električna vozila, kako bi Tojota mogla da nastavi da raste.

„Osnova za ovo je neutralnost ugljenika“, rekao je on.

Sato je naglasio da će Tojota ostati agresivna, lansirajući 10 EV modela u Kini i SAD do 2026. Tojota će obezbediti stalnu snabdevanje baterijama za EV tako što će povećati proizvodnju u kući i blisku saradnju sa partnerima, rekao je Sato.