Tesla smanjuje bruto maržu u trećem kvartalu

Tesla smanjuje bruto maržu u trećem kvartalu

Vest: Tesla, proizvođač električnih automobila, izveštava da je njegova bruto marža u trećem kvartalu smanjena u odnosu na prethodnu godinu, što je delimično rezultat sniženja cena kako bi se podstakla potražnja, usled većih kamatnih stopa. Ova promena u bruto marži bila je blago ispod očekivanja analitičara sa Volstrita.

Iako je Tesla u sredu zadržala svoj godišnji cilj prodaje od 1,8 miliona vozila, pojedini analitičari izražavaju zabrinutost da će kompanija morati dodatno sniziti cene kako bi ispunila svoj godišnji cilj isporuke. Konkurencija u segmentu električnih vozila je sve jača, a usporavanje tražnje za ovim tipom vozila predstavlja izazov za industriju.

Ovo je dovelo do Teslinog snižavanja cena i primenjivanja popusta, uključujući sniženje cena za više od 6% na nekim modelima tokom trećeg kvartala. Iako su ovi napori pomogli povećanju prodaje u prvom delu godine, planirano preusmeravanje proizvodnje kako bi se pripremila za nove modele smanjilo je isporuke Teslinih vozila tokom jula i septembra.

Investitori i analitičari sada očekuju dalje sniženje cena, s obzirom na cilj kompanije da isporuči rekordnih 476.000 vozila u četvrtom kvartalu kako bi ispunila godišnji cilj.

Ipak, Tesline akcije su se tokom ove godine više nego udvostručile, jer investitori veruju da će kompanija ostvariti bolje rezultate od konkurencije u nesigurnom ekonomskom okruženju i da će dugoročno povećati svoju profitabilnost zahvaljujući softveru za autonomnu vožnju.

Tesla je izvestila o bruto marži od 17,9% za treći kvartal, što predstavlja pad u odnosu na 25,1% iz prethodne godine, kada još uvek nije bilo sniženja cena. Ovaj pad marže je bio blago ispod očekivanja analitičara.

Iako je prihod Tesle u trećem kvartalu porastao za 9% na 23,35 milijardi dolara, ovo je označilo najsporiji rast u više od tri godine i bilo je ispod procena analitičara. Kompanija ostaje usredsređena na postizanje svojih godišnjih ciljeva i optimizaciju troškova, kako bi ostala konkurentska na tržištu električnih automobila.