Teslin profit u drugom kvartalu opao je za 45% na 1,48 milijardi dolara

Teslin profit u drugom kvartalu opao je za 45% na 1,48 milijardi dolara

Teslin neto prihod u drugom kvartalu pao je za 45 odsto u poređenju sa pre godinu dana pošto je globalna prodaja električnih vozila ove kompanije pala uprkos sniženju cena i finansiranju sa niskim kamatama.

Kompanija iz Austina u Teksasu saopštila je u utorak da je zaradila 1,48 milijardi dolara od aprila do juna, manje od 2,7 milijardi koliko je zaradila u istom periodu 2023. To je bio drugi uzastopni pad neto prihoda Tesle u kvartalu.

Prihod u drugom kvartalu porastao je za 2% na 25,5 milijardi dolara, premašivši procene Volstrita od 24,54 milijarde dolara, prema FactSet-u. Isključujući jednokratne stavke, Tesla je zaradio 52 centa po akciji, ispod očekivanja analitičara od 61 centa.

Ranije ovog meseca Tesla je saopštio da je prodao 443.956 vozila od aprila do juna, što je 4,8 odsto manje u odnosu na 466.140 prodatih vozila u istom periodu pre godinu dana. Iako je prodaja bila bolja od 436.000 koliko su analitičari očekivali, oni su i dalje bili znak slabljenja potražnje za zastarelom linijom proizvoda kompanije.

U prvoj polovini godine Tesla je prodao oko 831.000 vozila širom sveta, daleko manje od više od 1,8 miliona za celu godinu koliko je generalni direktor Elon Musk predvideo.

Bruto marža profita kompanije, procenat prihoda koji može da zadrži nakon troškova, ponovo je pao na 18%. Pre godinu dana iznosio je 18,2%, a dostigao je maksimum od 29,1% u prvom kvartalu 2022.

Tesla je saopštila da je zabeležila rekordan kvartalni prihod „uprkos teškom radnom okruženju“. Posao kompanije za skladištenje energije doneo je nešto više od 3 milijarde dolara prihoda, duplo više u istom periodu prošle godine.

Akcije Tesle pale su 2,5 odsto na trgovanju nakon zatvaranja utorka. Akcije su pale za više od 40% ranije tokom godine, ali su od tada povratile većinu gubitaka.

Prihodi od regulatornih kredita koje su kupili drugi proizvođači automobila koji ne mogu da ispune vladine ciljeve za emisiju štetnih gasova dostigli su 890 miliona dolara za kvartal, što je duplo više od Tesline u većini prethodnih kvartala.

Kompanija je saopštila da su prosečne prodajne cene za svoje modele S, X, 3 i I pale zbog smanjenja cena i finansiranja. Takođe je rečeno da je Cibertruck postao najprodavaniji električni pikap u SAD tokom kvartala.