Tesla povlači preko 125.000 vozila zbog problema sa sistemom upozorenja za pojas

Tesla povlači preko 125.000 vozila zbog problema sa sistemom upozorenja za pojas

Tesla povlači više od 125.000 vozila kako bi popravio sistem upozorenja za pojas koji može povećati rizik od povreda u sudaru.

Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima saopštila je da opoziv uključuje određena vozila modela S 2012-2024, modela X 2015-2024, modela 3 2017-2023 i modela I 2020-2023.

Sistem upozorenja na pojas treba da obezbedi zvučne i vizuelne signale podsetnika vozača da ih upozori da im pojas nije vezan. NHTSA je saopštila da se na određenim vozilima zvučni i vizuelni signali podsetnika za pojaseve nisu aktivirali u vreme kada su trebali, što nije u skladu sa saveznim bezbednosnim zahtevima.

NHTSA je saopštila da je Tesla od utorka identifikovala 104 zahteva za garanciju koja bi mogla biti povezana sa stanjem. Kompanija nije svjesna bilo kakvih sudara, smrtnih slučajeva ili povreda koje bi mogle biti povezane sa stanjem.

Tesla, na čijem je čelu milijarder Elon Musk, planira da u junu počne da besplatno primenjuje bežično ažuriranje softvera za pogođena vozila. Ažuriranje softvera će ukloniti zavisnost od prekidača zauzetosti vozačevog sedišta iz softvera i oslanjaće se samo na kopču pojasa vozača i status paljenja da bi se aktivirali signali podsetnika za pojas.

Prošlog meseca Tesla je opozvao 3.878 svojih Cibertruck-a iz 2024. godine nakon što je otkrio da se pedala gasa može zaglaviti, što može dovesti do nenamernog ubrzanja vozila i povećanja rizika od sudara.

U februaru je NHTSA objavila povlačenje skoro 2,2 miliona Teslinih vozila prodatih u Sjedinjenim Državama jer su neka svetla upozorenja na instrument tabli premala. Agencija je tada rekla da je istragu o problemima upravljanja Teslom iz 2023. nadogradila na inženjersku analizu, korak bliže opozivu.

U aprilu je NHTSA saopštila da istražuje da li je prošlogodišnje povlačenje Teslinog sistema vožnje Autopilot učinilo dovoljno da osigura da vozači obrate pažnju na put.