Tesla povećava cene u SAD, Kini, Japanu i Kanadi

Tesla povećava cene u SAD, Kini, Japanu i Kanadi

Tesla Inc podigla je cene za svoje varijante Model Y i Model 3 za oko 300 dolara u Sjedinjenim Državama, Kini, Japanu i Kanadi, nakon što je snizila cene svojih najprodavanijih vozila od početka godine, piše Rojters.

Američki proizvođač automobila podigao je početnu cenu električnih vozila Model Y i Model 3 u SAD za 250 dolara, pokazao je njegov sajt – drugi put za manje od dve nedelje, nakon višestrukih povećanja cena u prošlosti.

U Kini je Tesla predvođen Elona Maska podigao cenu za varijante za 2.000 juana (289,39 dolara), pokazao je sajt.

Ovaj potez dolazi nakon što je kompanija objavila najnižu kvartalnu bruto maržu u poslednje dve godine i promašila tržišne procene nakon što je agresivno snizila cene kako bi podstakla potražnju i odbranila rastuću konkurenciju.

Tesla je globalno snizio cene od januara na brojnim tržištima širom sveta kako bi ostao ispred naslijeđenih američkih konkurenata kao što je Ford Motor, dok nastoji da sustigne kineske proizvođače automobila kao što je BID Co u svom drugom po veličini tržište.

Kompanija je do sada bila u mogućnosti da ostane ispred velikih američkih i japanskih proizvođača automobila koji prodiru u EV vozila snižavanjem cena nalepnica, ali kineski proizvođači automobila počinju da preuzimaju vođstvo na tom tržištu i drugi sa još nižim cenama.

Izvršni direktor Elon Musk je prošlog meseca signalizirao da će proizvođač električnih vozila dati prioritet rastu prodaje ispred profita u slaboj ekonomiji.

U Kanadi je proizvođač automobila podigao cene svog Performance crossovera Model 3 i Model Y za po 300 dolara. U Japanu su cene za početni model 3 povećane za 37.000 jena (269,01 dolara).