Tesla postavlja početnu cenu za Cybertruck na 60.990 dolara

Tesla postavlja početnu cenu za Cybertruck na 60.990 dolara

Elon Musk, generalni direktor Tesle, oduševio je publiku otkrivanjem cena za dugoočekivani električni pikap, Cybertruck. Ovaj događaj odigrao se na spektakularnom predstavljanju u Ostinu, Teksasu, gde je prvi put javnosti prikazano vozilo koje se sa svojim futurističkim izgledom izdvaja iz standardnih pikap kamiona.

Cybertruck, čija proizvodnja kasni više od dve godine, ima početnu cenu od 60.990 dolara za osnovni model. Međutim, očekivana cena od 39.900 dolara, koju je Musk najavio 2019. godine, nije ostvarena, što je izazvalo razočaranje među potencijalnim kupcima.

Pored osnovnog modela, Tesla je takođe otkrila dva modela sa pogonom na sve točkove: Cybertruck Dual Motor All-Wheel Drive i Cybertruck Tri Motor All-Wheel Drive. Očekivane početne cene ovih modela su oko 80.000 i 100.000 dolara, respektivno.

Nove informacije otkrivaju i da će verzija sa pogonom na zadnje točkove biti dostupna tek 2025. godine, sa očekivanom početnom cenom od oko 61.000 dolara.

Cena Cybertruck-a izazvala je različite reakcije u javnosti, s obzirom na ranije najave i očekivanja. Ipak, Musk je istakao da se nada proizvodnji oko 250.000 Cybertruck-a godišnje do 2025. godine, iako priznaje izazove u povećanju proizvodnje ovog „radikalnog“ vozila.

S obzirom na inovativni dizajn, Tesla se suočava sa određenim izazovima u proizvodnji Cybertruck-a. Novi materijal karoserije i nekonvencionalni dizajn postavljaju dodatne troškove, a stručnjaci ukazuju na složenost u proizvodnji i potencijalno odbijanje tradicionalnih kupaca pikap kamiona.

Iako je Cybertruck ključan za reputaciju Tesle kao proizvođača inovativnih vozila, postavlja se pitanje koliko će privući širu publiku u poređenju sa popularnim modelima kompanije, kao što su Model 3 i Model Y.

Ova najava cena dolazi u trenutku kada se Tesla suočava sa izazovima u održavanju tražnje za električnim vozilima i sve većom konkurencijom na tržištu električnih pikap kamiona, gde se takmiči sa modelima kao što su Ford F150 Lightning, Rivian R1T i General Motors Hummer EV.