Tajvanski TSMC izvještava o padu dobiti u trećem kvartalu

Tajvanski TSMC izvještava o padu dobiti u trećem kvartalu

Tajvanski TSMC je u četvrtak saopštio da je profit pao za četvrtinu u trećem kvartalu, ali je rekao da raste potražnja za njegovim naprednim poluprovodnicima potrebnim za najsavremenije AI aplikacije.

Taivan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), najveći ugovorni proizvođač mikročipova na svetu, kontroliše više od polovine svetske proizvodnje čipova koji se koriste u svemu, od pametnih telefona do projektila.

Kompanija je saopštila da je neto profit smanjen za 24,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine u periodu jul-septembar na 211 milijardi dolara (6,5 milijardi dolara), dok je prihod pao za 11 odsto na 546,7 milijardi dolara.

„Potražnja za veštačkom inteligencijom nastavlja da raste sve jača i jača. Sa TSMC tačke gledišta, imamo ograničenje kapaciteta da podržimo potražnju“, rekao je izvršni direktor CC Vei u pozivu za zaradu.

„Naporno radimo na povećanju kapaciteta da zadovoljimo njihovu potražnju.

Potražnja za čipovima visokih performansi je bila snažna, a kompanije grade hardver potreban da bi veštačka inteligencija cvetala nakon uspešnog lansiranja ChatGPT-a.

Ali industrija čipova se suočava sa neizvesnošću zbog visoke inflacije i sporog globalnog ekonomskog rasta uzrokovanog delom geopolitičkim tenzijama.

Sjedinjene Države su u utorak saopštile da pooštravaju ograničenja na izvoz najsavremenijih AI čipova u Kinu.

Nova pravila su pojačala mere preduzete pre godinu dana koje su zabranile prodaju Kini mikročipova koji su ključni za proizvodnju moćnih sistema veštačke inteligencije.

Odgovarajući na pitanje o uticaju novih izvoznih ograničenja, Vei je rekao da kompanija još uvek radi procenu.

„Za sada vam možemo reći da je uticaj na TSMC ograničen i podnošljiv barem kratkoročno.“