Tajvanski TSMC izveštava o padu dobiti u četvrtom kvartalu

Tajvanski TSMC izveštava o padu dobiti u četvrtom kvartalu

Tajvanski gigant za proizvodnju čipova TSMC zabeležio je pad neto dobiti od skoro 20 odsto u četvrtom kvartalu 2023. godine, objavio je u četvrtak.

Taivan Semiconductor Manufacturing Company — čiji klijenti uključuju Apple i Nvidia — kontroliše više od polovine svetske proizvodnje silicijumskih pločica, koje se koriste u svemu, od pametnih telefona do automobila i projektila.

Kompanija je u četvrtak saopštila da je njen neto profit smanjen za 19,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine u periodu oktobar-decembar na 238,7 milijardi dolara (7,6 milijardi dolara), dok su njeni prihodi bili „u suštini isti“.

Industrija čipova beleži spore performanse, što kompanije pripisuju visokoj inflaciji i usporavanju globalnog ekonomskog rasta izazvanog delom geopolitičkim tenzijama.

TSMC — koji proizvodi neke od najsitnijih, najnaprednijih mikročipova na svetu — u prošlosti je nastojao da uguši strahove investitora ukazujući na sve veću potražnju za proizvodima povezanim sa veštačkom inteligencijom, kojima su za funkcionisanje potrebne silikonske pločice visokih performansi.