IEA: Svet će prikupiti ‘veliki’ višak nafte do 2030

IEA: Svet će prikupiti ‘veliki’ višak nafte do 2030

Svet će verovatno imati veliki višak nafte do 2030. godine, jer se proizvodnja pojačava dok tranzicija na čistu energiju ublažava potražnju, saopštila je u sredu Međunarodna agencija za energiju.

Očekuje se da će se globalna potražnja „izjednačiti“ na 106 miliona barela dnevno (bpd) do kraja ove decenije, dok bi ukupni kapacitet snabdevanja mogao da dostigne 114 miliona barela dnevno, navodi IEA u godišnjem izveštaju.

To bi rezultiralo „zapanjujućim“ suficitom od osam miliona barela dnevno za koji bi naftna tržišta trebalo da se pripreme, saopštila je agencija sa sedištem u Parizu.

„Kako oporavak pandemije gubi snagu, tranzicija prema čistoj energiji napreduje i struktura kineske ekonomije se menja, rast globalne potražnje za naftom se usporava i trebalo bi da dostigne svoj vrhunac do 2030. godine“, rekao je izvršni direktor IEA Fatih Birol.

Uz „veliki višak ponude koji se pojavljuje ove decenije“, rekao je Birol, „naftne kompanije bi možda želele da se uvere da su njihove poslovne strategije i planovi pripremljeni za promene koje se dešavaju“.

Prognoza dolazi nekoliko dana nakon što je grupa glavnih proizvođača sirove nafte OPEK+ signalizirala da će početi da ublažava smanjenje proizvodnje ove jeseni, sprovedeno u pokušaju da podrži cene u odnosu na strah od slabljenja svetske potražnje.

U svom izveštaju, IEA je navela da će azijske zemlje koje se brzo razvijaju poput Kine i Indije, zajedno sa sektorima avijacije i petrohemije, i dalje pokretati potražnju za naftom, koja je iznosila 102 miliona barela dnevno 2023.

Ali prelazak na električne automobile, zajedno sa povećanjem efikasnosti goriva za konvencionalna vozila, i smanjenjem upotrebe nafte u zemljama Bliskog istoka za proizvodnju električne energije, pomogao bi da se ograniči ukupna potražnja na oko četiri procenta do 2030. godine.

IEA je saopštila da se očekuje da će potražnja u razvijenim ekonomijama nastaviti decenijama dug pad, padajući sa 46 miliona barela dnevno u 2023. na manje od 43 miliona barela dnevno u 2030, što je najniže od 1991. godine, osim tokom pandemije.

Istovremeno, čini se da će kapacitet proizvodnje nafte porasti, predvođen Sjedinjenim Državama i drugim zemljama u Americi, što dovodi do prognoze viška od osam miliona barela – nivoa koji je dostignut samo tokom blokade COVID-19 2020. .

„Tako masivni tampon za proizvodnju nafte mogao bi da dovede do niže cene nafte, što predstavlja teške izazove“ za američku industriju škriljaca i blok OPEK+ koji predvode Saudijska Arabija i Rusija, navodi se u izveštaju.

„Ovako masivni jastuk mogao bi da poništi trenutnu strategiju upravljanja tržištem OPEK+ koja ima za cilj podršku cenama“, navodi se u saopštenju.

U odvojenom mesečnom izveštaju o globalnom tržištu nafte, IEA je smanjila svoju prognozu rasta tražnje za 2024. na 960.000 bpd u poređenju sa 1,1 milion bpd u prethodnim prognozama.

Njegova prognoza za 2025. godinu takođe je smanjena na milion bpd sa 1,2 miliona u majskom izveštaju.