Švajcarska ponovo otvara vrata za nove nuklearne elektrane

Švajcarska ponovo otvara vrata za nove nuklearne elektrane

Švajcarska je u sredu saopštila da je otvorena za izgradnju novih nuklearnih elektrana na dugi rok, s obzirom na nove geopolitičke neizvesnosti, klimatske ciljeve i rast stanovništva koji povećava potražnju za električnom energijom.

Švajcarci su na referendumu 2017. godine odobrili postepeno gašenje nuklearne energije, zabranom izgradnje novih elektrana.

Taj zakon je rezultat dugog procesa započetog nakon nuklearne nesreće u Fukušimi 2011. u Japanu, izazvanog cunamijem.

Međutim, „od 2017. godine situacija na tržištu električne energije se radikalno promenila“, rekao je ministar energetike Albert Rosti na konferenciji za novinare, posle sednice vlade.

Štaviše, prošle godine glasači su podržali novi zakon o klimi koji ima za cilj usmeravanje zemlje ka neutralnosti ugljenika do 2050. godine.

Rosti je rekao da nova nuklearna energija „nije opcija“ kratkoročno ili čak srednjoročno.

Ali da bismo bili spremni, ako je potrebno dugoročno, u narednih 15 godina, rekao bih, moramo početi sada“, naglasio je on.

Njegovo ministarstvo će do kraja godine podneti amandman na zakon o nuklearnoj energiji.

Parlament bi tada morao da raspravlja o tome, a javnost bi morala da glasa na referendumu.

„Ne kažemo da će za 10 godina biti nova elektrana… ali smo odgovorni da ostavimo otvorena vrata svim mogućim tehnologijama“, rekao je Rosti, ističući da će, ako se proces ne pokrene sada, “ možda će biti prekasno za 20 godina“.

Kako se bogata alpska nacija nada da će postići neutralnost ugljenika do 2050. godine, vlada je rekla da treba da bude otvorena za različite tehnologije – a zabrana novih nuklearnih elektrana „nije kompatibilna“ sa tim ciljem.

Četiri nuklearne elektrane koje su trenutno u funkciji obezbeđuju oko trećinu ukupne proizvodnje električne energije u Švajcarskoj. Oni mogu nastaviti da trče sve dok su bezbedni.

Kada na kraju budu morali da se zatvore, vlada strahuje da obnovljivi izvori energije možda neće moći da popune jaz.

„U to vreme smo zamišljali da proizvodimo električnu energiju koja nedostaje korišćenjem gasnih elektrana“, ali „ova opcija je postala skoro nezamisliva“ da se postigne neutralnost ugljenika, objasnio je Rosti.

On je rekao da je ukidanje zabrane za nove nuklearne elektrane „povratna opcija, za svaki slučaj“.

Saopštenje je odmah kritikovano od strane Grinpisa Švajcarske, kao i centrističkih, socijalističkih i ekoloških partija.

„Izgradnja novog nuklearnog reaktora će doći prekasno da bi efektivno smanjila naše emisije ugljenika i neće nas osloboditi zavisnosti od trećih zemalja u snabdevanju energijom“, rekao je Grinpis Švajcarska.