Studija pokazuje da obnovljivi izvori energije podižu cene hrane

Studija pokazuje da obnovljivi izvori energije podižu cene hrane

Kako zemlje uključujući Aotearoa Novi Zeland prihvataju proizvodnju obnovljive energije, nedavna studija baca svetlo na neke zanemarene uticaje ove tranzicije.

Dok su prednosti obnovljive energije dobro utvrđene, istraživači takođe ispituju ekonomske i društvene uticaje prelaska na „zelenu“ energiju o kojima se manje raspravlja.

Studija objavljena u SSRN-u pokazuje da je prelazak na obnovljive izvore energije, kao što su solarna energija i energija vetra, doveo do povećanja cena hrane i smanjenja poljoprivredne proizvodnje.

„Naši nalazi pokazuju da energetska tranzicija nije neutralan proces i da nosi značajne posledice“, kaže profesor Emilson Silva, direktor Energetskog centra Univerziteta u Oklandu i koautor studije.

„To direktno utiče na živote ljudi.“

Profesor Silva i koautor dr Lukas Atilio sa Federalnog univerziteta Ouro Preto, Brazil, analizirali su podatke iz 32 zemlje OECD-a, uključujući Novi Zeland, od 2000. do 2021. godine.

Njihovi nalazi pokazuju da se nacije koje su naprednije u svom pogonu za obnovljivu energiju suočavaju sa značajnijim efektima, sa višim cenama hrane i izraženijim smanjenjem poljoprivredne proizvodnje, u poređenju sa onima koje sporije usvajaju obnovljive izvore energije.

„Ovi dokazi naglašavaju kritičan izazov“, kaže dr Silva. „Kako se pojačava pritisak na obnovljivu energiju, tako se povećava i pritisak na ranjive populacije koje snose teret rastućih troškova hrane.

Dr Silva i dr Atilio kažu da vlade treba da razmotre programe podrške dohotku i usvoje nijansiranije pristupe energetskoj tranziciji.

„Iako je ‘zeleno’ od suštinskog značaja za ublažavanje klimatskih promena, ono mora biti izbalansirano sa strategijama za zaštitu onih koji su pod negativnim uticajem,“ kaže dr Silva.

Studija, detaljno opisana u radu „Da li energetska tranzicija utiče na cene hrane i poljoprivrednu proizvodnju?“, potiče od zapažanja profesora Silve o nedavnim protestima farmera u Australiji i drugim zemljama protiv viših troškova proizvodnje povezanih sa klimatskim politikama i rastom obnovljivih izvora energije. proizvodnja .

„Neki farmeri su se borili sa rastućim troškovima u vezi sa radom i problemima koji proizilaze iz toga što je njihova zemlja prenamenjena za solarne i vetroelektrane. Dakle, želeo sam da pogledam podatke kako bih saznao kakav je zapravo efekat korišćenje obnovljivih izvora energije imajući“.