Strane kompanije zamrzle učešće u velikom ruskom LNG projektu

Strane kompanije zamrzle učešće u velikom ruskom LNG projektu

Strani akcionari ruskog projekta Arctic LNG-2 – francuski TotalEnergies, ​​kineski CNPC i CNOOC i konzorcijum japanskih Mitsui i JOGMEC – najavili su višu silu, odnosno zamrzavanje učešća u projektu.

Strani akcionari, koji zajedno poseduju 40% projekta, proglasili su višu silu u svojim ugovorima, nakon prošlonedeljnog saopštenja ruskog Novateka (koji je vlasnik ostatka projekta). To je učinjeno nakon sankcija koje su uvele Sjedinjene Države.

U stvari, strani partneri su odustali od svojih finansijskih obaveza i Novatek bi mogao biti primoran da sam finansira projekat. Ovo otežava Arctic LNG-2 prodaju, finansiranje i isporuku gasa i može dovesti do toga da Arctic LNG-2 izgubi dugoročne ugovore o izvozu LNG-a. Pored toga, Arctic LNG-2 će biti prinuđen da prodaje gas na spot tržištu.

Istovremeno, Rusija se suočava sa kritičnim pitanjem tankera ledene klase za izvoz LNG u okviru ovog projekta. Brodogradilište Zvezda odlaže isporuku tankera zbog problema sa opremom.

Kako je preneo Ukrinform, početak snabdevanja iz novog ruskog projekta Arctic LNG 2 biće odložen pošto je kompanija najavila višu silu sa snabdevanjem zbog američkih sankcija. Nakon toga, najveće kineske državne naftne korporacije CNPC i CNOOC apelovale su na vladu SAD da ih izuzme iz sankcija. Vlada SAD nije odgovorila.