Štrajk radnika u fabrici Boeing ne pokazuje znake završetka nakon prve nedelje

Štrajk radnika u fabrici Boeing ne pokazuje znake završetka nakon prve nedelje

Štrajk radnika u Boingu nije pokazao znake završetka u petak, pošto je napuštanje 33.000 sindikalnih mehaničara ušlo u osmi dan, a kompanija je počela da otpušta zaposlene koji nisu sindikalni radnici kako bi sačuvala gotovinu.

Federalni posrednici pridružili su se razgovorima između Boinga i Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu ove nedelje, ali su sindikalni zvaničnici izvestili da je tokom prve dve sednice postignut mali napredak.

Sindikat je saopštio da dalji razgovori nisu zakazani.

Portparol Boeinga rekao je u petak da je cilj kompanije da postigne sporazum sa sindikatom što je pre moguće. Ona je odbila da dalje komentariše.

Odustajanje je počelo 13. septembra, kada su članovi regionalnog okruga IAM sindikata glasali sa 96% za štrajk nakon što su odbili predloženi ugovor koji bi im povećao plate za 25% tokom četiri godine. Radnici kažu da žele povećanje od 40 odsto i vraćanje tradicionalnih penzija koje su ukinute pre otprilike deceniju.

Sindikalni lideri, koji su preporučili odobrenje ponude ugovora, brzo su se okrenuli i ispitali činove kako bi saznali šta žele u novom ugovoru.

Federalna služba za posredovanje i mirenje sastala se sa obe strane u utorak i sredu, ali je posredovanje završeno bez rešenja, navodi sindikat.

„Iako ostajemo otvoreni za dalje diskusije, bilo direktno ili putem posredovanja, trenutno nema zakazanih dodatnih datuma“, rekli su zvaničnici IAM Distrikta 751.

Štrajk, koji uglavnom uključuje radnike u fabrikama u oblasti Puget Sound u državi Vašington, brzo će uticati na bilans stanja Boinga. Kompanija dobija veliki deo novca kada isporučuje nove avione, a štrajk je zaustavio proizvodnju 737, 777 i 767 koje je Boing isporučivao po stopi od skoro jednog dnevno.

Izvršna direktorka Boeinga Keli Ortberg, koja je početkom prošlog meseca postala izvršni direktor ovog giganta, objavila je ove nedelje da će koraci kompanije za uštedu novca uključiti otpuštanje menadžera i drugih zaposlenih bez sindikata.

Teri Mjurijeks, koji je radio u Boingu 38 godina, piketirao je ispred fabrike za sklapanje u Everetu, u Vašingtonu, gde se grade avioni 777 i 767, i primetio neprekidna odsustva.

„Nikada ranije nisam video Boing da to radi. Možda osećaju ubod, osećaju bol, znate – pokušavaju da uštede nešto novca nakon što su potrošili toliko novca na četiri izvršna direktora u 10 godina da su svi otišli ​​sa više zlatnih padobrana“, rekao je Muriekes, koji je prošao kroz četiri prethodni štrajkovi Boinga, uključujući i poslednji, 2008. „Pretpostavljam da kompanija radi ono što mora.

U blizini, Bil Studerus, 39-godišnji veteran Boeinga, nosio je znak „Štrajk” i američku zastavu.

„Kada ste u štrajku, nemate prihod, tako da je to ono što je izazov za sve nas, bez obzira koliko godina imate“, rekao je Studerus. „Srce mi govori da se nadam da će se ovo uskoro završiti. Mislim, svi želimo da se vratimo na posao i svi želimo da budemo Boing porodica kakva smo oduvek bili.

Desetine hiljada radnika koji nisu sindikalni radnici biće primorani da uzmu jednu neplaćenu slobodnu nedelju svake četiri nedelje u skladu sa planom za odsustvo. Ortberg je rekao da će se aktivnosti vezane za bezbednost, kvalitet i podršku korisnicima nastaviti, kao i proizvodnja 787 drimlajnera, velikog aviona koji grade nesindikalni radnici u Južnoj Karolini.

Udruženje profesionalnih inženjerskih zaposlenih u vazduhoplovstvu saopštilo je da je njegov odbor odbio zahtev kompanije da uključi 19.000 zaposlenih u Boingu koje predstavlja u odsustvo. Predsednik Džon Dimas rekao je da sindikat — Boingov drugi po veličini posle IAM-a — ne vidi ubedljiv razlog da promeni svoj ugovor, koji zabranjuje otkaze.

„Da bi popravio svoj bilans stanja, Boing treba da štrajkačkim mašinistima ponudi ponudu koja bi okončala trenutni spor i vratila ih na posao“, rekao je Dimas.

Zabrinutost zbog smanjenja gotovine podstiče rejting agencije da razmotre snižavanje kreditne sposobnosti Boinga na status neinvesticionog ili smeća, potez koji bi osramotio Boing i povećao troškove zaduživanja.

Boing je 30. juna imao 58 milijardi dolara duga i 11 milijardi dolara u gotovini, navodi se u regulatornom podnesku. Glavni finansijski direktor Brajan Vest rekao je da je kompanija sagorela 4,3 milijarde dolara u drugom tromesečju. Kompanija je u julu i avgustu isporučila 83 komercijalna aviona, skoro isto koliko i u celom drugom kvartalu, ali će taj brži tempo prestati ako štrajk potraje veoma dugo.