Štrajk na vodeću argentinsku avio-kompaniju pogodio 30.000 putnika

Štrajk na vodeću argentinsku avio-kompaniju pogodio 30.000 putnika

Štrajk pilota i posade koji zahtevaju povećanje plata u Argentini pogođenoj inflacijom pogodio je u petak više od 30.000 putnika, prema aviokompaniji Aerolineas Argentinas i sindikatima.

Dok su radnici napuštali posao po drugi put ovog meseca, predsednik Havijer Milei se spremao da potpiše dekret kojim se sektor vazduhoplovstva proglašava „osnovnom uslugom“ kako bi se garantovao minimalni nivo usluge tokom takvih štrajkova, rekao je njegov portparol.

24-časovni štrajk doveo je do otkazivanja 319 letova, uglavnom na domaće i regionalne putnike, ali i na stotine putnika koji su krenuli ka Sjedinjenim Državama i Evropi.

Kostarikanski inženjer Aleks Rodrigez (53) ostao je nasukan dok je bio na putu da poseti jednu od najvećih turističkih atrakcija Južne Amerike, vodopade Iguazu koji oduzimaju dah na granici između Argentine i Brazila.

„Planirali smo odmor davno, pre oko tri meseca. Došli smo iz veoma daleka, bilo je skupo i onda je sve propalo“, rekao je on za AFP.

Generalni sekretar Asocijacije vazduhoplovnog osoblja (APA) Huan Pablo Brej rekao je da je kupovna moć vazduhoplovnog osoblja pala za 40 odsto otkako je Milei preuzeo dužnost u decembru.

Otkako je preuzeo dužnost u decembru, Milei je primenio drastičan program štednje u pokušaju da obuzda hroničnu inflaciju i decenijama preteranu potrošnju vlade.

Međutim, godišnja inflacija i dalje iznosi 236,7 odsto, a ekonomsko usporavanje izazvano smanjenjem budžeta teško je pogodilo džepove Argentinaca.

Brej je lokalnoj radio stanici rekao da je kabinsko osoblje zaradilo 729.000 pezosa (730 dolara po zvaničnom kursu), a članovi kopnene posade 500.000 pezosa – upola manje što bi mogli da zarade u nekim jeftinim kompanijama.

Aerolineas Argentinas je rekao da je štrajk bio „neblagovremen, uvredljiv i van konteksta, a promovisali su ga sindikalni lideri na neodgovoran način“.

Mileijev portparol Manuel Adorni rekao je da će oni koji štrajkuju biti „kaznjeni i sankcionisani“.

Milei je pokušao da privatizuje Aerolineas Argentinas u okviru svojih sveobuhvatnih ekonomskih reformi, ali je bio primoran da ukloni kompaniju sa liste onih koje treba privatizovati da bi svoje mere prosledio parlamentu ranije ove godine.