Štrajk bi doprineo turbulentnim vremenima u Boingu

Štrajk bi doprineo turbulentnim vremenima u Boingu

Štrajk 33.000 fabričkih radnika koji sklapaju neke od najprodavanijih Boingovih aviona predstavljao bi još jedan udarac za kompaniju čiji su rezultat i reputacija bili mnogo pogođeni ove godine.

5. januar – Ploča trupa koja pokriva neiskorišćeni izlaz za slučaj nužde oduvala je Boeing 737 Mak 9 Alaska Airlinesa sedam minuta nakon poletanja iz Portlanda, Oregon. Izduvavanje ostavlja zjapeću rupu u avionu. Brzi gubitak pritiska u kabini stvorio je dekompresiju tako nasilnu da je raznela vrata pilotske kabine i otrgnula kopilotu slušalice. Kiseoničke maske padaju sa plafona i piloti su izvršili bezbedno prinudno sletanje, pri čemu niko od 171 putnika i šest članova posade nije ozbiljno povređen.

6. januar – Federalna uprava za vazduhoplovstvo prizemljila je sve 737 Mak 9 u SAD

24. januar — FAA dozvoljava avio-kompanijama da nastave letove nakon što završe obavezne provere čepova na vratima svojih flota, ali ograničava proizvodnju novih aviona Boeing 737 Mak dok agencija ne bude zadovoljna da se poštuju potrebne procedure kontrole kvaliteta.

6. februar – Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja saopštio je da su četiri zavrtnja koja pomažu da se pričvrste čepovi vrata za okvire Mak 9s nestala u avionu Aljaske erlajnsa pre nego što je poleteo iz Portlanda. Utikač, koji je inače zapečaćen, otvoren je radi popravke, a zatim ponovo zatvoren u fabrici Boeinga.

26. februar – Izveštaj koji je Kongres naložio 2020. nakon dve smrtonosne nesreće u kojima su učestvovali avioni Boeing 737 Mak identifikuje probleme u bezbednosnoj kulturi kompanije. Spoljni stručnjaci kažu da se radnici plaše pokretanja pitanja kvaliteta menadžerima bez odmazde.

4. mart – Federalna uprava za vazduhoplovstvo kaže da je revizija proizvodnje 737 Mak otkrila „više slučajeva“ da Boeing i ključni dobavljač Spirit AeroSistems nisu uspeli da se uvere da su standardi kvaliteta ispunjeni.

25. mart – Generalni direktor Boeinga Dejvid Kalhun izjavio je da će se povući do kraja godine. Još dvojica visokih zvaničnika odlaze kao deo promene menadžmenta.

4. april – Aljaska erlajns kaže da mu je Boing platio 160 miliona dolara kao „početnu kompenzaciju“ za izbijanje utikača na vratima i povezano uzemljenje flote avio-kompanije Mak 9 u januaru.

17. april – Senat održava uzastopna saslušanja o tome da li Boeing ugrožava bezbednost u svojoj proizvodnji. Inženjer svedoči da avio kompanija, u žurbi da proizvede što više aviona, koristi prečice koje bi mogle da dovedu do raspada mlaznih aviona. Članovi ekspertske komisije koja je sačinila februarski izveštaj dele svoje nalaze o navodnoj odmazdi protiv uzbunjivača.

14. maj – Ministarstvo pravde optužuje Boing da je prekršio nagodbu koja je omogućila kompaniji da izbegne krivično gonjenje nakon smrtonosnih nesreća u kojima je učestvovao njen avion 737 Mak 2018. i 2019. godine, u kojem je poginulo 346 ljudi.

5. jun – Par NASA probnih pilota poleteo je na Boingovu Starlajner kapsulu za Međunarodnu svemirsku stanicu, prvi koji je leteo novom svemirskom letelicom posle godina kašnjenja. Očekivalo se da će Butč Vilmor i Suni Vilijams provesti nešto više od nedelju dana u orbitalnoj laboratoriji, ali problemi sa pogonskim sistemom kapsule su naveli NASA-u i Boing da nekoliko puta odlože let kući.

18. jun – Izvršni direktor Boeinga Kalhun se izvinio porodicama žrtava nesreće dok se pojavio pred podkomitetom Senata radi ispitivanja. Tokom rasprave, neki senatori ga optužuju da je profit stavio iznad sigurnosti, da nije zaštitio uzbunjivače i da je previše plaćen.

7. jul – Boing pristaje da prizna krivicu za zaveru za prevaru vlade SAD zbog obmanjivanja regulatora koji su odobrili standarde za obuku pilota za Mak. Rođaci nekih od žrtava nesreće kažu da misle da je sporazum o priznanju krivice previše blag i da će tražiti od sudije da ga odbije.

31. jul – Boeing imenuje veterana vazduhoplovne industrije Roberta „Keli“ Ortberga za svog sledećeg izvršnog direktora. Istog dana, kompanija je prijavila gubitak u drugom kvartalu od više od 1,4 milijarde dolara zbog pada prihoda.

20. avgust – Federalni zvaničnici za bezbednost zahtevaju inspekciju sedišta u kokpitu na Boingu 787 drimlajnerima nakon što je jedan od mlaznjaka zaronio kada je kapetanovo sedište zalutalo napred bez upozorenja i isključilo sistem autopilota aviona.

24. avgust – NASA odlučuje da je previše rizično vraćati dva astronauta na Zemlju u Boingovoj kapsuli Starliner i par će morati da sačeka sledeću godinu da se odveze kući sa SpaceX-om, pretvarajući ono što je trebalo da bude nedeljni probni let u putovanje koje traje više od osam meseci.

8. septembar – Boing i njegov najveći sindikat saopštili su da su postigli dogovor o novom ugovoru koji bi omogućio povećanje plata za 33.000 radnika za montažu aviona za 25% tokom četiri godine i garantovanje da će sledeći novi avion kompanije biti izgrađen od strane sindikalnih radnika u državi Vašington. Radnici odmah kritikuju ponudu.

12. septembar – Članovi Međunarodnog udruženja mašinista i radnika u vazduhoplovstvu glasaju o tome da li da prihvate predloženi ugovor, a ako ne, da li će stupiti u štrajk od petka.