Stokholm zabranjuje benzinske i dizel automobile iz centra grada

Stokholm zabranjuje benzinske i dizel automobile iz centra grada

Stokholm će od 2025. zabraniti automobile na benzin i dizel u ključnim delovima centra grada jer nastoji da poboljša kvalitet vazduha i smanji saobraćajnu buku, rekao je u utorak zamenik gradonačelnika švedske prestonice za saobraćaj.

Plan uvodi ekološku zonu u 20 blokova užeg grada Stokholma, pokrivajući luksuzne trgovačke ulice i neke od najskupljih kancelarijskih nekretnina u Švedskoj.

Partija zelenih, deo vladajuće koalicije levičarskih i ekološki fokusiranih partija Gradskog veća Stokholma, nada se da će ovo povećati brzinu kojom ljudi menjaju automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem za električne.

„Danas, vazduh u Stokholmu uzrokuje da bebe imaju probleme sa plućima, a starije osobe prerano umru. To je potpuno neprihvatljiva situacija“, rekao je potpredsednik stranke Zelenih za saobraćaj Lars Stromgren u saopštenju.

Takozvana ekološka zona klase tri prvenstveno omogućava vožnju potpuno električnih automobila. Izuzeci važe za veće kombije, gde će po propisu biti dozvoljena plug-in hibridna vozila.

Neka vozila su izuzeta iz uredbe, uključujući vozila hitne pomoći i policijska vozila, kao i automobile u kojima vozač ili suvozač imaju dokumentovani invaliditet.

Plan je da se ekološka zona dalje proširi nakon početnog uvođenja, saopštila je Zelena stranka.

Kompanije u sektoru saobraćaja kažu da je plan otišao predaleko i da bi se grad trebalo fokusirati na više ulaganja u punjenja za električnu energiju kako bi se došlo do dobrovoljnih promena.

„Od 2010. smanjili smo emisije za 34%. Ali Partija zelenih i njihove kolege u gradu Stokholmu sada su u velikoj žurbi“, navodi se u saopštenju Švedske konfederacije transportnih preduzeća.

Stokholm će biti prvi grad u Švedskoj koji će uvesti ekološku zonu treće klase.