Stellantis planira otpuštanje do 2.450 radnika u fabrici kamiona u blizini Detroita

Stellantis planira otpuštanje do 2.450 radnika u fabrici kamiona u blizini Detroita

Stellantis je najavio da bi mogao otpustiti čak 2.450 od 3.700 sindikalnih radnika u svojoj fabrici kamiona u Varren, Michigan. Odluka je deo plana premeštanja proizvodnje novog modela kamiona Ram 1500 Tradesman u fabriku u Sterling Heights, dok će fabrika u Varren nastaviti da proizvodi SUV Jeep Vagoneer.

Prema portparolki Stellantisa, Džodi Tinson, otpuštanja bi mogla početi 8. oktobra, ali je moguće da će broj radnika koji će biti otpusteni biti manji zbog trenutnih ponuda za prevremeno penzionisanje i prava na smanjenje radnog staža. Otpuštenim radnicima biće ponuđene 52 nedelje dodatne naknade za nezaposlene, 52 nedelje pomoći u tranziciji, kao i dvogodišnje zdravstveno osiguranje.

Stellantis se suočava sa padom zarade i visokim troškovima restrukturiranja, što je rezultiralo padom neto dobiti za 48% u prvom polugodištu ove godine. Kompanija je takođe najavila novu verziju Tradesmana sa poboljšanim električnim sistemom i većom efikasnošću goriva, što bi trebalo da poboljša performanse i bezbednost vozila.