Stellantis će platiti 300 miliona dolara za okončanje slučaja emisija

Stellantis će platiti 300 miliona dolara za okončanje slučaja emisija

Američko odeljenje proizvođača automobila Stellantis pristalo je da se izjasni krivim na saveznom sudu u Detroitu po optužbi za zaveru i da plati kaznu od 300 miliona dolara kako bi se rešila istraga o pokušajima kompanije da izbegne standarde emisije dizel goriva, saopštilo je u petak Ministarstvo pravde.

Kompanija, koja je formirana kada su se „Fijat Krajsler“ i „Pežo“ spojili, takođe je pristala da sarađuje sa saveznim vlastima u okviru sporazuma o priznanju krivice, navodi se u saopštenju koje su objavili tužioci.

Istraga se usredsredila na tvrdnju da je Fijat Krajsler pokušao da izbegne standarde emisije za neke od svojih kamioneta i džipova. Tužioci su rekli da je američko odeljenje, poznato i kao FCA US, godinama obmanjivalo kupce i regulatore.

„Očekujemo da sve korporacije otvoreno i pošteno rade sa regulatorima i javnošću“, rekla je u saopštenju Davn N. Ison, američki tužilac istočnog okruga Mičigena. „Nažalost, jedna od najvećih korporacija u našem okrugu nije dostigla taj standard, što je rezultiralo današnjim izjašnjavanjem o krivici.

Kompanija je, u saopštenju u petak, potvrdila da je pristala da se krivična istraga razreši priznanjem krivice i novčanom kaznom. Sudski dokumenti pokazuju da je kompanija početkom prošlog meseca pristala da prizna krivicu, ali da savezni tužioci nisu potpisali sporazum i podneli su ga sudu do petka.

Tužioci su rekli da je istraga otkrila da je kompanija dizajnirala softver u nekim od svojih starijih vozila koji im je pomogao da ispune standarde emisije tokom federalnog testiranja, ali ne i kada su ih vozili kupci. Vlasti su saopštile da je ta obmana omogućila Fijatu Krajsleru da reklamira vozila kao ekološki prihvatljiva i sa „najboljom efikasnošću goriva u klasi“.

U povezanom slučaju, tužioci su prošle godine podigli optužnicu protiv trojice zaposlenih u kompaniji zbog sličnih optužbi da su se udružili da prekrše Zakon o čistom vazduhu dovodeći regulatore i kupce u zabludu o standardima emisije dizel goriva.

Kompanija je platila stotine miliona dolara u 2019. za rešavanje tužbi koje proizilaze iz šeme. U to vreme se procenjivalo da će poravnanje i srodno opoziv vozila koštati Fiat Chrisler oko 800 miliona dolara.

Izjašnjavajući se krivim, kompanija je takođe pristala da uvede program usklađenosti i etike kako bi otkrila buduće pokušaje sličnog obmanjujućeg ponašanja. Potvrdno izjašnjavanje kompanije o krivici podleže sudskom odobrenju, a izricanje presude zakazano je za 18. jul.