Stelantis kaže da će zajedničko preduzeće Jeep u Kini podneti zahtev za bankrot

Stelantis kaže da će zajedničko preduzeće Jeep u Kini podneti zahtev za bankrot

Kompanija Stellantis i Guangzhou Automobile Group koja proizvodi džip vozila u Kini je podnela zahtev za bankrot, rekao je Stelantis u ponedeljak, nakon dužeg pada za najstariji strani automobilski brend na najvećem svetskom tržištu.

Evropski proizvođač automobila je u saopštenju naveo da je u potpunosti umanjio vrednost svog ulaganja u zajedničko preduzeće u rezultatima za prvu polovinu 2022. godine, dodajući da će nastaviti da pruža usluge postojećim i budućim kupcima brenda Jeep u Kini.

Stellantis je prekinuo poduhvat sa Guangzhou Automobile Group Co (GAC) (601238.SS) u julu, samo nekoliko meseci nakon što je rekao da će povećati svoj udeo u poslu sa 50% na 75%.

U narednim danima, GAC je udario u Stellantis, rekavši da je „duboko šokiran“ kritičkim komentarima Stellantisa o završetku njihovog zajedničkog ulaganja u Kini.

Prodaja zajedničkog preduzeća, koje je prodalo SUV Jeep Cherokee i crossover Compass, bila je u naglom padu u poslednje četiri godine. Prodaja je pala za 50% u 2021. u odnosu na prethodnu godinu na 20.396 vozila.

Za 2022. prodao je manje od 2.000 vozila. U maju je prijavio prodaju samo jednog vozila.

Dok je izveštavao o finansijskim rezultatima u julu, glavni izvršni direktor Stellantisa Karlos Tavares rekao je da je tokom poslednjih pet godina „politički uticaj“ u poslovanju sa svojim partnerima u Kini rastao iz dana u dan. On je takođe dodao da ne vidi veliki dugoročni uticaj od odluke kompanije da raskine zajedničko preduzeće sa GAC-om.

Ranije ovog meseca, Tavares je rekao da kineski proizvođači automobila treba da podležu istim carinama kada izvoze automobile u Evropu sa kojima se evropski brendovi suočavaju kada izvoze u Kinu.

Strani proizvođači automobila kao grupa su pod sve većim pritiskom u Kini, gde se tržište brzo prebacilo na električna vozila na baterije, a domaći brendovi zauzimaju tržišni udeo.

Strani proizvođači automobila zabeležili su pad udela na kineskom tržištu automobila, sada najvećem na svetu, prošle godine za 5,5 procentnih poena, na 45,6%, prema podacima Kineskog udruženja za putnička vozila.

Bankrot u Jeep-u je najnovije poglavlje u turbulentnoj istoriji za jedan od prvih stranih brendova koji je investirao u Kinu, kada je to bilo gotovo nepostojeće tržište za globalne proizvođače automobila.

Bivši AMC je 1984. godine uložio u zajedničko preduzeće u Pekingu za džip, prvo takvo zajedničko ulaganje za proizvodnju vozila u Kini od strane američkog brenda.

Operacija je prošla kroz vlasničke promene nakon što je AMC kupio Chrisler, a zatim je Chrisler preuzeo Fiat, koji je postao Stellantis 2021. nakon spajanja sa Peugeotom.