Srbija daje zeleno svetlo za sporni projekat rudarstva litijuma

Srbija daje zeleno svetlo za sporni projekat rudarstva litijuma

Vlada Srbije je u utorak saopštila da se operacije mogu ponovo pokrenuti na spornom projektu iskopavanja litijuma, nekoliko dana nakon što je presudom najvišeg suda poništeno ukidanje njenih dozvola iz 2022.

Budućnost ogromnih mineralnih nalazišta, koje će Rio Tinto kopati u blizini Loznice na zapadu Srbije, poslednjih godina je višegodišnja politička linija raseda u balkanskoj zemlji.

U pitanju su milijarde evra, a Rio Tinto kaže da bi rudnik obezbedio hiljade radnih mesta i obezbedio poziciju Srbije na energetskim tržištima u nastajanju.

„Vlada… preduzima mere za vraćanje pravnog poretka u stanje koje je postojalo pre donošenja uredbe koja je proglašena neustavnom“, saopštila je Vlada.

Odluka je usledila nakon odluke ustavnog suda prošle nedelje, u kojoj se kaže da potez vlade iz 2022. godine da ukine dozvole dodeljene anglo-australskom rudarskom gigantu „nije u skladu sa ustavom i zakonom“.

Rudnik je već dugo suprotstavljao grozno nepoverenje Srba u njihovu vladu protiv planova Evrope za zeleniju budućnost, sa masovnim protestima održanim tokom godina pozivajući na trajno zaustavljanje projekta.

Rio Tinto je rekao da se u toj oblasti nalazi jedna od najvećih evropskih rezervi litijuma, strateški vrednog metala ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila.

Ležišta su otkrivena 2004. godine, ali je Vlada Srbije 2022. godine krenula protiv rudarskog projekta nakon višenedeljnih protesta izazvanih strahom od životne sredine i javnog zdravlja.

Predsednik Aleksandar Vučić nagovestio je da bi Srbija mogla da počne da iskopava litijum već 2028. godine, uz nove garancije Rio Tinta.

„Smatramo da rudnik ne bi ugrozio nikoga i ništa, ali prvo treba da dobijemo garancije Evrope da će se novim radnim mestima i većim platama sačuvati i poboljšati životna sredina i život običnih građana“, rekao je Vučić u ponedeljak. .

Rio Tinto je pozdravio tu najavu.

„Projekat Jadar će biti podvrgnut strogim ekološkim zahtevima u skladu sa propisima Srbije i EU“, rekao je direktor projekta Čed Bluit za AFP u utorak, rekavši da će projekat stvoriti „hiljade novih visoko plaćenih i visokokvalifikovanih srpskih radnih mesta za generacije koje dolaze „.

Prema podacima Rio Tinta, rudnik u Jadru mogao bi da proizvodi 58.000 tona litijuma godišnje, što je dovoljno za 1,1 milion električnih vozila.

Nakon odluke od utorka, Savo Manojlović — vodeći organizator protesta protiv rudnika — osudio je tu odluku.

„Vlada će biti odgovorna za sve nemire i sukobe u društvu, jer je pogazila ustav zemlje, okupirala njene institucije i pretvorila se u marionetu stranog interesa“, napisao je Manojlović na društvenim mrežama.

Razočaranje je izrazio i Zlatko Kokanović, aktivista iz sela Gornje Nedeljice u blizini planiranog kopa.

Desilo se baš kako smo i rekli da hoće“, rekao je Kokanović.

„Samo su projekat pauzirali zbog izbora i protesta, a sada planiraju da ga nastave.“