Vučić: Srbija bi mogla da kopa litijum već 2028

Vučić: Srbija bi mogla da kopa litijum već 2028

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da bi Srbija mogla da eksploatiše litijum već 2028. godine nakon novih garancija australijskog rudarskog giganta Rio Tinto i EU u vezi sa kontroverznim projektom, preneo je u nedelju Fajnenšel tajms.

Prema Rio Tintu, Jadar u zapadnoj Srbiji ima jednu od najvećih evropskih rezervi litijuma — strateški vrednog metala ključnog za proizvodnju baterija za električna vozila.

Ležišta su otkrivena 2004. godine, ali je srpska vlada zaustavila rudarski projekat 2022. nakon višenedeljnih protesta izazvanih strahom za životnu sredinu i javno zdravlje.

Vučić je za Fajnenšel tajms rekao da su rudarski gigant i Evropska unija dali „nove garancije“ u vezi sa poštovanjem ekoloških standarda.

„Ako sve ispunimo, (rudnik) bi mogao da bude otvoren 2028. godine“, rekao je Vučić i dodao da će to biti preokret za zemlju i ceo region.

Predsednik je rekao da se očekuje da će rudnik proizvoditi 58.000 tona litijuma godišnje, što bi bilo jednako 17 odsto proizvodnje električnih vozila u Evropi ili 1,1 milion automobila.

Protivnici su ranije optuživali Rio Tinta i Vučića da nisu bili transparentni u pogledu procesa i da odbijaju da objave izveštaje o uticaju na životnu sredinu.

U četvrtak je rudarski gigant objavio izveštaj o uticaju na životnu sredinu koji je imao za cilj da ublaži zabrinutost i resetuje uslove debate, grupa je obećala „sigurnu, pouzdanu i proverenu tehnologiju“.

Rio Tinto je osudio „široku kampanju dezinformacija zasnovanu na elementima klevete“ uvodeći „nepotkrijepljene tvrdnje“ da bi projekat naštetio vodnim resursima, tlu, biodiverzitetu, kvalitetu vazduha i ljudskom zdravlju.

Srbija je u septembru 2023. potpisala pismo o namerama sa Evropskom komisijom za strateško partnerstvo u baterijama i sirovinama.