Španija je proizvela rekordnih 50% energije iz obnovljivih izvora 2023

Španija je proizvela rekordnih 50% energije iz obnovljivih izvora 2023

Španija je 2023. godine proizvela više od polovine svoje električne energije iz obnovljivih izvora kao što su energija vetra i sunca, što je „istorijski“ rekord, saopštila je u četvrtak nacionalna elektroenergetska mreža.

Prema podacima Red Electrica Espanola (REE), proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora dostigla je skoro 135.000 GWh prošle godine, što je ekvivalent od 50,4 odsto ukupnog nacionalnog energetskog miksa.

Taj procenat, koji je osam poena veći od 42,2 odsto postignutih 2022. godine, predstavlja rekord, pri čemu je Španija prvi put prešla prag od 50 odsto za obnovljivu električnu energiju, navodi se u saopštenju REE.

Vetar je bio vodeći izvor energije drugu godinu zaredom, koji je proizveo 63.000 GWh, ili 23,3 odsto ukupne električne energije proizvedene u Španiji.

Instalacije za solarnu energiju proizvele su 37.000 GWh energije, ili 14 odsto od ukupnog broja, što je znatno iznad cifre za hidroenergiju koja je činila 9,5 odsto, navodi se u saopštenju.

Broj električne energije proizvedene u nuklearnoj elektrani ostao je stabilan, čineći 20,3 odsto ukupne, dok je energija proizvedena na gas pala za sedam poena na 17,2 odsto u istom periodu.

Brojke su „nepobitni dokaz da zelena tranzicija stabilno napreduje u Španiji“, rekla je Beatriz Koredor, šef matične kompanije REE Redeia, u izjavi.

Vlada socijalističkog premijera Pedra Sančeza obećala je da će povećati udio energije proizvedene iz obnovljivih izvora na 74 posto ukupne proizvodnje električne energije u Španiji do 2030. godine, što je izvodljiv cilj s obzirom na prirodno obilje sunca i vjetra u zemlji.

Kao rezultat toga, došlo je do porasta ogromnih projekata koji uključuju solarne instalacije i vjetroelektrane podstaknute masivnim investicijama, posebno u rijetko naseljenom sjeveru i centru zemlje.

Ova cifra čini Španiju jednim od lidera u Evropi po kapacitetu najviše obnovljive energije.

Nemačka je takođe sredinom decembra objavila preliminarne podatke koji pokazuju da je po prvi put proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora bila preko 50 odsto ukupne proizvodnje 2023.