Španija bi mogla prekinuti struju Francuskoj

Španija bi mogla prekinuti struju Francuskoj

Španija je obavestila Evropsku komisiju da bi zajednički plan smanjenja cena sa Portugalom mogao da dovede do ograničavanja prodaje energije Francuskoj, izvestio je u ponedeljak El Pais. Madrid je najveći pojedinačni snabdevač uvezene električne energije svog severnog suseda, a potencijalno ograničenje dolazi kada se cela EU bori sa rastućim troškovima energije.

Španija i Portugal dogovorile su se krajem marta da ograniče cenu gasa koji se koristi u proizvodnji električne energije na ekvivalent od 30 evra po megavatu/sat (32,50 dolara). Dok je Brisel dao obema zemljama izuzetak od svojih normalnih pravila i dozvolio da se ovaj aranžman nastavi, Madrid i Lisabon su zatim preneli neke loše vesti evrokratama.

Prema dokumentima koje citira list, Španija i Portugal će zbog toga morati da nametnu „neka ograničenja“ na prodaju energije Francuskoj.

Prema alternativnom sistemu koji je prvobitno predložio Madrid, električna energija izvezena u Francusku bi se naplaćivala po višoj stopi od one koja se troši na Iberijskom poluostrvu. Prema El Paisu, zvaničnici u Briselu su zabrinuti da bi ovaj aranžman prekršio tržišna pravila bloka, a navodi se da se Nemačka i nordijske zemlje žestoko protive ovoj ideji.

Kolegij komesara EU će navodno razgovarati o ovom pitanju na svom sledećem sastanku, koji se obično održava svake nedelje.

Iako je Francuska neto izvoznik električne energije, ona i dalje uvozi oko 34% svoje energije, prema podacima iz 2020. Španija, više od bilo koje druge zemlje, obezbeđuje većinu toga.

Cene električne energije su skočile širom EU, a kupci su u martu plaćali 45% više nego godinu dana ranije. Rastuće cene izazvane su neizvesnošću oko toga da li će EU staviti embargo na uvoz ruskog gasa i šokovima na globalnim energetskim tržištima kao rezultat sukoba u Ukrajini. Rastuća inflacija širom zapadnog sveta takođe je povećala račune za struju.