Šolc se zalaže za širenje geotermalne energije u Nemačkoj

Šolc se zalaže za širenje geotermalne energije u Nemačkoj

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u četvrtak da duboka geotermalna energija ima veliki potencijal za proizvodnju toplote u Nemačkoj, jer Berlin ima za cilj da postepeno ukine fosilna goriva u svom sistemu grejanja.

Nemačka je dom jedne od najvećih evropskih geotermalnih rezervi, koje su uglavnom neiskorišćene, ali su rastuće cene energije prošle godine izazvale novo interesovanje za obnovljive izvore energije, a velike opštinske kompanije i nemačke i međunarodne kompanije za fosilna goriva istražuju moguće investicije u zemlji.

Sa „dubokom“ geotermalnom energijom, toplota se izvlači iz geotermalnih rezervoara na dubinama većim od 400 metara.

„Naš cilj je da iskoristimo što je moguće više geotermalne energije do 2030. godine“, rekao je Šolc na događaju za svoju Socijaldemokratsku partiju (SPD) u Bavarskoj.

Berlin ima za cilj da proširi proizvodnju geotermalne energije kako bi do 2030. godine mogao da dovede 10 puta više energije u mrežu za grejanje nego danas, rekao je Šolc, dodajući da će se broj geotermalnih elektrana povećati na 54 sa 42 u budućnosti.

Duboka geotermalna energija je od posebnog interesa za naše zajednice i njihovo snabdevanje toplotom“, rekao je on.

Sektor geotermalne energije u najvećoj evropskoj ekonomiji traži zakon koji bi proširio potencijal izvora energije i uklonio mnoge prepreke, uključujući lokalno protivljenje bušenju i niske vladine subvencije.

Geotermalna energija mogla bi da pokrije više od četvrtine nemačke godišnje potražnje za toplotnom energijom sa proizvodnim potencijalom od preko 300 teravat sati, pokazala je studija Fraunhofer instituta prošle godine.