Šolc poziva na brz sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura

Šolc poziva na brz sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Merkosura

BUENOS AJRES – Nemački kancelar Olaf Šolc pozvao je u subotu na brzo okončanje pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini između Evropske unije i južnoameričkog trgovinskog bloka Merkosur, na prvoj stanici u Buenos Ajresu tokom njegove inauguracione turneje po Region, piše Rojters.

Nastojeći da smanji ekonomsko oslanjanje Nemačke na Kinu, diverzifikuje svoju trgovinu i ojača odnose sa demokratijama širom sveta, Šolc posećuje Argentinu, Čile i Brazil, a svi predvode kolege levičari koji su došli na vlast u novoj „ružičastoj plimi“ u regionu.

Berlin želi da smanji svoju zavisnost od Kine u pogledu minerala koji su ključni za energetsku tranziciju, čineći Latinsku Ameriku bogatu resursima važnim partnerom. Potencijal regiona za proizvodnju obnovljive energije je još jedna atrakcija.

„Postoji veliki potencijal za dalje produbljivanje naših trgovinskih odnosa, a mogućnosti koje bi mogle proizaći iz sporazuma EU-Merkosur su očigledno posebno značajne“, rekao je Šolc na konferenciji za novinare zajedno sa argentinskim predsednikom Albertom Fernandezom.

Fernandez je okrivio evropski protekcionizam za zadržavanje sporazuma, koji je u principu pristao 2019. godine, ali ga nacionalni parlamenti nisu ratifikovali. Ambasadori EU rekli su da Brazil mora da preduzme konkretne korake da zaustavi rastuće uništavanje amazonske prašume.

Berlin se nada da će zabrinutost biti ostavljena po strani zbog izbora brazilskog predsednika Luiza Inasija Lula da Silve, koji je obećao da će revidirati klimatsku politiku zemlje. Šolc će se sastati sa njim u ponedeljak na kraju svoje trodnevne turneje.

Ruska invazija na Ukrajinu, koja je izazvala energetsku krizu u Nemačkoj zbog njenog velikog oslanjanja na ruski gas, povećala je svest o potrebi smanjenja ekonomskog oslanjanja na autoritarne države.

Da bi Nemačka smanjila oslanjanje na Kinu u pogledu minerala, moraće da prihvati sektore kojih se klonila, rekao je zvaničnik nemačke vlade u petak.

„Na primer, iskopavanje litijuma – to je izazovan zadatak, posebno u pogledu životne sredine i društvenih standarda“, rekao je novinarima zvaničnik koji putuje sa Šolcom.

Argentina i Čile sede na vrhu južnoameričkog „litijumskog trougla“ u kojem se nalazi najveća svetska riznica ultra-lakog metala baterija.

Desetak poslovnih rukovodilaca – uključujući čelnike Aurubis AG (NAFG.DE), najvećeg evropskog proizvođača bakra, i energetske kompanije Vintershall Dea AG (VINT.UL) Dea – ide u pratnji kancelara.

Fernandez je rekao da su on i Šolc razgovarali o mogućnosti privlačenja nemačkih investicija u ogromne rezerve gasa iz škriljaca u zemlji, nalazišta litijuma i proizvodnju zelenog vodonika.

Vintershall Dea, na primer, deo je konzorcijuma koji je u septembru najavio da ulaže oko 700 miliona dolara u razvoj gasnog projekta na obali najjužnijeg vrha Argentine, Ognjene zemlje.

„Argentina ima potencijal da dugoročno snabdeva Evropu energijom“, rekao je izvršni direktor Mario Mehren u saopštenju.