SoftBank se vraća profitu kako tehnološke akcije rastu

SoftBank se vraća profitu kako tehnološke akcije rastu

Japanska SoftBank Group će verovatno izvesti povratak profita kada objavi zaradu u prvom kvartalu u utorak, kažu analitičari, pošto je portfolio tehnoloških akcija njenog Vision Fund-a koji ulaže u portfelj tehnoloških akcija uživao u oporavku, preneo je Rojters.

Tehnološki investitor je zabeležio dve uzastopne godine gubitka zbog pada vrednosti portfelja Vision Fund-a i prodao svoj udeo u kineskoj e-trgovini Alibaba Group Holding kako bi ojačao svoj bilans stanja.

Povratak profitu mogao bi da ublaži pritisak na osnivača i izvršnog direktora Masajošija Sona, koji je uzdrmao svet investiranja u tehnologiju agresivnim opkladama na startapove u kasnoj fazi, ali je pretrpeo niz velikih posrtaja jer su investicije bile slabe.

Investitori će takođe tražiti ažuriranja o potencijalnom blokbaster listi dizajnera portfolio čipova Arma, koji bi, ako bude uspešan, obezbedio dalju injekciju novca za grupu i poboljšao akreditive Sona kao dalekovidog tehnološkog investitora.

„To je glavni katalizator za kompaniju i veoma važan događaj za tehnologiju u celini, s obzirom na važnu poziciju Arma u poluprovodnicima“, rekao je analitičar Rolf Bulk iz New Street Research-a.

SoftBank bi trebalo da ostvari neto profit od 75 milijardi jena (525 miliona dolara) za period april-jun, pokazuje prosek od četiri procene analitičara koje je sastavio Refinitiv.

Njena jedinica Vision Fund je zabeležila pet uzastopnih kvartala gubitka ulaganja nakon što je podržala kompanije sa visokim rastom koje su pale u nemilost tržišta, primoravajući konglomerat da zauzme odbrambeni stav kako bi sačuvao gotovinu.

„Javne procene u tehnologiji ponovo su u trendu i očekivao bih da će privatne procene slediti taj primer“, rekao je Bulk.

Listirani dobitnici tokom kvartala uključivali su kompaniju za isporuku hrane DoorDash i kompaniju Grab Holdings.

Analitičari očekuju da bi povratak na profit mogao najaviti porast novih poslova. Sin je u junu rekao da planira da pređe na „režim prekršaja“ usred uzbuđenja zbog napretka u oblasti veštačke inteligencije (AI).

Nedavna aktivnost SoftBank-a uključuje stvaranje zajedničkog preduzeća za izgradnju automatizovanih skladišta i ulaganje u osiguravajuću tehnološku kompaniju Tractable.

Analitičari su takođe izrazili entuzijazam zbog izgleda Arma za širenje u centrima podataka i u automobilskom sektoru. Očekivanje da će ulaganje u veštačku inteligenciju pokrenuti rast industrije već je povećalo tržišnu kapitalizaciju proizvođača čipova Nvidia iznad 1 bilion dolara.

S obzirom na povišene procene kolega iz industrije, analitičar Mackuarie-a Pol Golding rekao je da vidi potencijalno povećanje od 31,4 milijarde dolara za Arm u odnosu na trenutnu knjigovodstvenu vrednost.

„SoftBank je dao mandat Armu da reinvestira sav svoj profit za ulazak na nova tržišta“, rekao je Bulk iz New Street Research-a. „Arm je sada u fazi u kojoj mogu da iskoriste prednosti te investicije“