SoftBank prodao akcije Alibabe da bi uverio investitore

SoftBank prodao akcije Alibabe da bi uverio investitore

SoftBank je prodao veliki deo svog udela u Alibabi da bi „trenutačno pokazao“ investitorima da su njegove finansije solidne nakon što je zabeležio rekordni kvartalni gubitak od 23 milijarde dolara, rekao je glavni finansijski direktor tehnološkog konglomerata.

U intervjuu za Fajnenšel tajms, Jošimicu Goto je priznao da je nakon godina umanjivanja mogućnosti bilo kakvog iznenadnog, velikog izlaska iz svog udela u kineskom gigantu e-trgovine, najava SoftBanka o prodaji prošle nedelje bila iznenadna.

Goto je odbacio zabrinutost tržišta da bi kontinuirani veliki gubici SoftBank-a mogli da zaoštre njen odnos sa zajmodavcima, ali je priznao da je prodaja akcija Alibabe imala za cilj da uveri investitore u jednu od japanskih kompanija sa najvećim uticajem.

„U ovakvim vremenima, ključno je kao investiciona grupa da odmah pokažemo da je naša finansijska snaga čvrsta“, rekao je Goto.

Prodaja udela u Alibabi, koju je pratilo, kako su neki investitori rekli, neadekvatno objašnjenje SoftBanka, navela je neke da se zapitaju da li je to zapravo potez za rešavanje predstojeće finansijske krize.

Samo dva dana nakon što je izvestio o svom najgorem kvartalnom učinku, SoftBank je otkrila da će ostvariti dobitak od ¥4,6tn (33,6 milijardi dolara) prodajom akcija u Alibabi, značajno smanjujući investiciju na kojoj je osnivač Masaioshi Son izgradio svoje ime kao jedan od najvećih na svetu investitori u tehnologiju.

Goto je rekao da je ovaj potez osmišljen tako da odražava prethodnu prodaju nekih od najcenjenijih akcija SoftBank-a koja je počela kada je pandemija Covid-19 dovela do pada cene akcija u martu 2020. koji je uključivao udeo u njenoj domaćoj mobilnoj jedinici i američkom operateru T-Mobile.

„Baš kao pre dve i po godine, želeli smo da pokažemo svetu da možemo da uradimo ovako nešto jer smo finansijski otporni. To je bio naš cilj“, rekao je on.

Iako je prodaja poslužila potrebi da se ojača bilans stanja kompanije, odluka da se naglo smanji udeo Alibabe dolazi sa političkim rizikom da bude viđeno da odustane od kineske investicije u osetljivom trenutku. Kina je u jeku regulatornog udara na tehnološke kompanije, a diplomatski odnosi između Pekinga i Tokija su zategnuti.

U 2020. godini, SoftBank-ova prodaja imovine od 41 milijardu dolara finansirala je najveći otkup akcija u istoriji Japana i otplatila ogroman teret duga, pomažući da se poboljša poverenje investitora. Najnoviji potez prodaje Alibabinog udela povećao je cenu akcija grupe za 10 odsto, ali je i ostavio neke analitičare zbunjene.

„SoftBank smanjuje izloženost svojoj najvećoj imovini kada su [Alibabine] akcije pale za 71 odsto u odnosu na svoj vrhunac. To je daleko drugačija poruka od one super-pozitivne koju smo navikli da slušamo tokom godina“, rekao je Kirk Boodri, analitičar u Redek Research-u.

Prodaja udela Alibabe se vrši putem unapred plaćenih terminskih ugovora, vrste derivata kojoj se SoftBank sve više okreće kako bi prikupila trenutnu gotovinu. Kompanija je donedavno naglašavala investitorima da ugovori ne predstavljaju prodaju jer je zadržala mogućnost da kasnije otkupi akcije.

Ali njena odluka da ugovore prevremeno reši odustajanjem od opcije zadržavanja akcija znači da će se udeo Softbanke u Alibabi smanjiti sa 23,7 odsto krajem juna na 14,6 odsto kada se poravnanje završi u septembru.

Među zabrinutostima koje je izrazilo nekoliko investitora i analitičara nakon dva uzastopna kvartala velikih gubitaka je da SoftBank rizikuje da prekrši jedan od svojih finansijskih ugovora sa svojim zajmodavcima. Sporazum navodi da kompanija ne sme da prijavi gubitke dve uzastopne godine. SoftBank je pretrpela neto gubitak od ¥1,7 biliona u godini do marta 2022.

„Naša odluka nema nikakve veze sa finansijskim ugovorom. Postoji bezbroj načina da se pozabavimo pitanjem zaveta“, rekao je Goto.

On je dodao da je glavni razlog za ranu nagodbu Alibabinih ugovora otklanjanje zabrinutosti da će grupi biti potrebna dodatna gotovina u budućnosti za otkup akcija. „Želeli smo da pošaljemo jasnu poruku u vezi sa našim bilansom stanja“, rekao je Goto.