OPEK+ produžava smanjenje proizvodnje nafte, Saudijska Arabija predvodi sa smanjenjem od milion barela dnevno

OPEK+ produžava smanjenje proizvodnje nafte, Saudijska Arabija predvodi sa smanjenjem od milion barela dnevno

Članice OPEK+ i njihovi saveznici, uključujući Saudijsku Arabiju i Rusiju, donose odluku o produženju dobrovoljnih rezova u proizvodnji nafte kako bi podržali stabilnost tržišta. Saudijska Arabija predvodi ovaj korak smanjenjem od milion barela dnevno do kraja drugog kvartala 2024, dok je Rusija najavila dodatno smanjenje od 471.000 barela dnevno.

Ova nova odluka, koju je objavio sekretarijat OPEK-a, podrazumeva ukupno smanjenje od oko 2,2 miliona barela dnevno, a obuhvata i druge članice kartela poput Iraka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta, Kazahstana, Alžira i Omana.

Cilj ovih rezova je postizanje ravnoteže na tržištu nafte, a zemlje OPEK+ naglašavaju da će količine postepeno biti vraćane u skladu sa tržišnim uslovima. Iako je cena nafte tipa Brent nedavno porasla, ostaje skromna u poređenju s nivoom cena nakon ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine.

Ovo najnovije produženje rezova predstavlja nastavak prethodnih dobrovoljnih smanjenja koja su najavljena u aprilu 2023. godine, a planirana su do decembra iste godine, kako bi se podržala stabilnost na tržištu nafte.