Slab jen pomaže Tojoti da nadoknadi probleme Japana

Slab jen pomaže Tojoti da nadoknadi probleme Japana

Tojota je u četvrtak izvestila o skromnom porastu neto dobiti u prvom kvartalu pošto su slab jen i smanjenje troškova pomogli japanskom automobilskom gigantu da prevaziđe pad proizvodnje i prodaje na svom domaćem tržištu.

Kompanija je saopštila da je neto prihod porastao 1,7 odsto na 1,33 triliona jena (8,9 milijardi dolara), a operativni profit skočio 16,7 odsto na 1,31 triliona jena. Prihodi su porasli za 12,2 odsto na 11,8 biliona jena.

Najveći svetski proizvođač automobila po prodaji takođe je zadržao nepromenjena predviđanja za celu godinu, predviđajući neto profit od 3,57 biliona jena, što predstavlja pad od 27,8 odsto, uz prodaju od 46 biliona jena, što bi predstavljalo povećanje od 2,0 odsto.

„Naš operativni prihod iznosio je 1,3 triliona jena uprkos smanjenju proizvodnje i obima prodaje u Japanu, zbog efekata deviznih kurseva i napora za smanjenje troškova“, navodi Tojota u saopštenju.

„Uprkos nemogućnosti da održimo stabilnu proizvodnju u Japanu zbog faktora kao što su problemi sa sertifikacijom i opozivi, postigli smo povećanje profita, zahvaljujući podršci svih naših zainteresovanih strana, uključujući dobavljače i dilere“, navodi se u saopštenju.

Vlada je u junu naložila pet firmi — Tojoti, Hondi, Mazdi, Suzuki i Jamahi — da prestanu da isporučuju određene modele vozila u Japanu zbog problema sa sertifikacijom.

Ove nedelje je Tojota takođe dobila nalog za ispravku od strane ministarstva saobraćaja zbog nepoštovanja u potpunosti nacionalnih standarda za pregled vozila.

To je usledilo nakon inspekcija u junu od strane zvaničnika u njenom sedištu u centralnom regionu Aiči da ispitaju kršenja koja je kompanija proglasila u vezi sa domaćim sertifikatima za pošiljke.

Tojota je prošle godine prijavila rekordne rezultate, sa neto profitom koji se udvostručio na 4,94 triliona jena, a prihodi su porasli za petinu na 45,1 bilion jena, uz pomoć snažnog prodaje hibridnih vozila.

Kompanija je bila pionir hibridnih automobila — kombinujući motore sa unutrašnjim sagorevanjem i baterije — sa svojim popularnim modelom Prius.

Ali je kritikovan zajedno sa drugim japanskim proizvođačima automobila zbog sporog prihvatanja vozila na čisto baterije, što je omogućilo firmama poput Tesle i kineskog BID-a da ukradu marš i steknu tržišni udeo.

Međutim, postoje znaci da su potrošači hladni na čista EV zbog visokih cena i zabrinutosti oko pouzdanosti, dometa i nedostatka mesta za punjenje.

Toiota ima za cilj da proda 1,5 miliona čistih električnih vozila godišnje do 2026. i 3,5 miliona do 2030. Prošle godine je prodala 10,3 miliona vozila.

Kompanija se takođe nada masovnoj proizvodnji solid-state baterija, potencijalnom tehnološkom proboju koji bi mogao da znači brže vreme punjenja i veći domet.

Njegovi rivali Honda i Nissan objavili su u martu da istražuju „strateško partnerstvo“ u EV-ima u pokušaju da sustignu konkurente.

Obim za moguću saradnju uključuje softver za EV i zajedničku nabavku delova, navode kompanije.

Dve kompanije trebalo je da održe konferenciju za novinare kasnije u četvrtak, a izveštaji govore da će objaviti osnovni sporazum o formiranju alijanse.

Medijski izveštaji izvestili su da je Micubiši takođe u pregovorima da se pridruži vezivanju.