Sindikat optužuje Trampa i Maska za nepoštene radne prakse zbog komentara o otpuštanjima

Sindikat optužuje Trampa i Maska za nepoštene radne prakse zbog komentara o otpuštanjima

Sindikat ujedinjenih automobilskih radnika (UAV) podneo je optužbe za nepoštenu radnu praksu protiv republikanskog predsedničkog kandidata Donalda Trampa i izvršnog direktora Tesle Elona Maska, nakon što su njih dvojica diskutovali o otpuštanjima radnika u štrajku na društvenim mrežama.

U dokumentima podnetim Nacionalnom odboru za radne odnose (NLRB), sindikat navodi da su Tramp i Mask neprimereno uticali na radnike koji bi želeli da se pridruže sindikatu. NLRB je saopštio da će razmotriti optužbe i istražiti slučaj.

Predsednik UAV, Šon Fejn, koji je podržao demokratsku kandidatkinju Kamalu Haris, izjavio je da su Tramp i Mask neprijateljski nastrojeni prema radničkim pravima. „I Tramp i Mask žele da ljudi iz radničke klase sednu i zaćute, i otvoreno se smejnu tome“, rekao je Fejn.

Brajan Hjuz, viši savetnik Trampove kampanje, nazvao je optužbe „neozbiljnim“ i „besramnim političkim štosom“, koji je navodno dizajniran da naruši Trampovu podršku među radnicima.

NLRB će istražiti pritužbe, koje se odnose na komentare Trampa tokom razgovora sa Maskom na Ks (platforma društvenih medija koju sada poseduje Musk). Tokom diskusije, Tramp je pohvalio Maska za otpuštanje radnika koji su stupili u štrajk, što sindikat vidi kao pokušaj zastrašivanja radnika da ne koriste svoje pravo na sindikalno organizovanje.

Pored toga, NLRB je prethodno presudio da je Musk nezakonito pretio zaposlenima u Tesli gubitkom akcija ako se odluče za sindikalno organizovanje. Ova odluka je potvrđena od strane sudija Petog okružnog apelacionog suda, ali je kasnije revidirana i pitanje će se ponovo razmatrati.

Sanjukta Pol, profesor prava na Univerzitetu u Mičigenu, rekla je da komentari Trampa i Maska mogu imati negativan uticaj na radnike koji žele da se organizuju. Marick Masters, profesor biznisa na Univerzitetu Vaine State, smatra da sindikat koristi ovu situaciju da istakne Trampove i Muskove stavove prema sindikatima i radnicima, posebno s obzirom na napore za organizovanje u Teslinim fabrikama u SAD.