Sijarto optužuje EU da namerno ometa nesmetano snabdevanje Mađarske energijom

Sijarto optužuje EU da namerno ometa nesmetano snabdevanje Mađarske energijom

Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto kritikovao je nedavnu odluku Evropske komisije koja je odbila da posreduje u sporu oko blokade isporuke nafte iz Rusije preko Ukrajine ka Mađarskoj i Slovačkoj. Sijarto je izrazio sumnju da Brisel podržava ovakvu obustavu, tvrdeći da je neaktivnošću EU poslata poruka Kijevu da prekine snabdevanje energijom ove zemlje. Ministar je istakao da EU, uprkos unutrašnjim poteškoćama, mora da štiti osnovne bezbednosne interese svojih članica. On je takođe najavio da Mađarska radi na dugoročnom rešenju kako bi održala saradnju sa Rusijom u oblasti nafte.

Slovačka i Mađarska su obustavile isporuke nafte od Lukoila nakon što je Ukrajina zabranila korišćenje naftovoda Druzhba ruskoj kompaniji za tranzit nafte. Ova odluka je izazvala reakciju vlasti u obe zemlje koje su istakle da bi prekid snabdevanja ugrozio njihovu energetsku sigurnost. Ministri spoljnih poslova Mađarske i Slovačke su uputili pismo pritužbe Evropskoj komisiji zbog sankcija koje je Ukrajina uvela Lukoilu.

Portparol Evropske komisije je saopštio da nema dokaza da su sankcije Ukrajine ugrozile isporuke energenata za Evropu, budući da ruska nafta nastavlja da teče kroz odvojeni naftovod Druzhba, povezujući Rusiju sa Slovačkom i Mađarskom preko Ukrajine.