Šef kompanije BMW: EU mora preispitati zabranu novih automobila na benzin i dizel od 2035

Šef kompanije BMW: EU mora preispitati zabranu novih automobila na benzin i dizel od 2035

Planirana zabrana prodaje novih automobila na benzin i dizel u Evropskoj uniji od 2035. godine izazvala je zabrinutost u evropskoj automobilskoj industriji. Šef kompanije BMV Oliver Cipse istakao je da nijedna članica Unije nije blizu ostvarenja cilja prodaje samo električnih vozila.

Na nedavno održanom sajmu automobila u Parizu, Cipse je naglasio da političari treba da podrže napredak i prosperitet evropskih proizvođača automobila, umesto da blokiraju uspešne tehnologije. Cipse je takođe istakao da slaba tražnja za električnim automobilima predstavlja dugoročan tržišni problem koji se ne može rešiti kratkoročnim državnim subvencijama.

Prema njegovom mišljenju, subvencije za kupovinu električnih automobila donose visoke troškove, a efekti su kratkotrajni, što dovodi do narušavanja tržišne utakmice. On je predložio da država podrži izgradnju stanica za punjenje električnih vozila i stanica za punjenje vodonikom kako bi se olakšala infrastruktura za ove vrste vozila.

Evropske zemlje i Evropski parlament odlučili su da zabrane prodaju novih automobila na benzin i dizel od 2035. godine, međutim, Cipse smatra da je potrebno hitno preispitati ovaj cilj. Šef kompanije BMV je istakao da nijedna država članica EU nije blizu ostvarenja cilja prodaje samo električnih automobila.

Takođe je istakao da velika tržišta poput Sjedinjenih Država i Kine planiraju da zadrže automobile na benzin i dizel i posle 2035. godine.