Saudijska Arabija pregovara o preuzimanju udela u Aston Martinu

Saudijska Arabija pregovara o preuzimanju udela u Aston Martinu

Fond za javna ulaganja Saudijske Arabije je u pregovorima sa Aston Martinom o preuzimanju udela u poslu, jer proizvođač luksuznih automobila nastoji da prikupi dodatna finansijska sredstva za svoju sledeću seriju automobila, prema četiri osobe.

PIF, koji već ima udeo u Lucid Motorsu i Meklarenu, u pregovorima je da preuzme novi kapital u poslu koji bi mogao da vredi 200 miliona funti, rekli su ljudi. Razgovori su u ranoj fazi, dodali su.

Aston se suočava sa izazovom finansiranja svoje sledeće generacije sportskih automobila i prvog guranja u električna vozila, u vreme kada je posao opterećen dugovima i ne proizvodi neto gotovinu.

Kompanija ne očekuje da će početi da stvara gotovinu do 2023. godine, a jedan od prvih prioriteta Astona je da počne da otplaćuje deo duga sa visokim kamatama.

Grupa ima 957 miliona funti neto duga na kraju marta i očekuje da će platiti oko 130 miliona funti kamate na dug ove godine.

Prodaja je niža nego pre dve godine, nakon što je Aston smanjio svoje oslanjanje na prodaju veleprodajnih modela dilerima, dok je kompanija takođe bila sporija nego što se očekivalo da predstavi svoj model hiperautomobila Valkirie. Sada posao traži nove izvore finansiranja za predstojeću generaciju vozila, koja su ključna za opstanak kompanije.

U objavi na berzi ubrzo nakon što je Fajnenšel tajms objavio priču, Aston je rekao da „redovno kontroliše svoje opcije finansiranja“.

Dodaje se: „Svaka opcija finansiranja, ako se istraži i izvrši, bila bi podrška i ubrzanje budućeg rasta kompanije.

Grupacija je takođe saopštila da je trgovanje u skladu sa očekivanjima, sa „sportskim automobilima koji su rasprodati do 2023. i unosom porudžbina za DBKS [njegovo luksuzno sportsko terensko vozilo] više od 40 odsto više nego prethodne godine“.

Diskusije predstavljaju preokret u odnosu na javno izrečenu poziciju kompanije u februaru, kada je predsednik i vlasnik Lorens Strol insistirao da poslu nije potrebno dodatno finansiranje.

„Dozvolite mi da budem kristalno jasan, crno-belo: ne treba nam novac“, rekao je tada.

Najnovije Astonove razgovore o prikupljanju sredstava prvi je izvestio magazin Autocar. Astonove akcije pale su u četvrtak za 18 odsto, nakon izveštaja Autocara, pre nego što su se kasnije tokom dana oporavile na 435,4 poena – 9 odsto niže.

Aston Martin je odbio da komentariše osim najave na berzi. PIF nije odgovorio na zahtev za komentar.

Aston već ima vezu sa kraljevstvom, nakon dogovora sa Aramkom da preimenuje F1 tim.

Strol, koji je uložio u kompaniju u januaru 2020., pokušavao je da orkestrira preokret poslovanja, ispraznivši izložbene salone od viška automobila i pokušavajući da uskladi ponudu sa stvarnom potražnjom kupaca kako bi pomogao u obnavljanju luksuznih akreditiva brenda.

Prošlog meseca, Strol je otkrio da je Aston odbio pristup Audija o tome da njegov tim Formule jedan ulazi u sport od 2026. Strol, čiji sin Lens se takmiči u timu, rekao je analitičarima prošlog meseca da je „veoma zadovoljan našim odnosom sa Mercedesom“.

Direktor Mercedesovog tima Toto Volf rekao je za FT prošlog meseca da bi brend mogao da otpusti jednog od svoja tri korisnika F1 motora, od kojih je jedan Aston, zbog novih pravila.

Dvoje ljudi je reklo da je Audi još uvek u pregovorima sa Astonom, ali ne oko udela u kapitalu.

Bilo koje ulaganje postojećeg proizvođača automobila bi bilo komplikovano zbog odnosa Astona sa Mercedes-Benzom, koji poseduje petinu akcija proizvođača automobila i tehnološkog ugovora za snabdevanje motora i drugih sistema Astonu.

Prošlog meseca, Aston je imenovao bivšeg šefa Ferarija Amedea Felisu za svog novog izvršnog direktora, zamenivši bivšeg direktora Mercedesa Tobijasa Mersa. Ova zamena čini Felisu Aston trećim izvršnim direktorom u roku od dve godine.