Saudijska Arabija menja cene nafte za američko tržište

Saudijska Arabija menja cene nafte za američko tržište

Državna kompanija Saudi Aramco podigla je zvaničnu novembarsku prodajnu cenu sirove nafte koja se isporučuje u SAD za 20 centi, dok je zadržala cene za Aziju, svoje ključno tržište, uglavnom nepromenjene od oktobra, prenosi Blumberg u četvrtak.

U međuvremenu su snižene sve zvanične prodajne cene za severozapadnu Evropu i region Mediterana.

Najveći svetski proizvođač sirove nafte podigao je svoje srednje i teške ocene za Aziju za 25 centi po barelu na mesečnom nivou i smanjio ekstra laku za deset centi.

Novembarski OSP za arapsku svetlost u Aziju postavljen je na premiju od 5,85 dolara po barelu iznad regionalnog standarda. Trgovci koje je anketirala agencija ervu predviđaju povećanje od 40 centi kao odgovor na najnovije znake oporavka tražnje sirove nafte na jednom od njenih najvećih tržišta i novu seriju kvota za izvoz goriva koje je izdala Kina.

Oštar porast bi dodatno zaoštrio globalno tržište sirove nafte nakon odluke OPEK+ da smanji cilj proizvodnje od sledećeg meseca za dva miliona barela dnevno. Vašington je rekao da je bio „kratkovid“ u vreme kada se mnoge zemlje „izvijaju od povišenih cena energije“.

Globalne cene sirove nafte su pale od juna nakon što su porasle nakon sankcija u vezi sa Ukrajinom uvedenim Rusiji, sankcijama za najveće svetske proizvođače i izvoznike nafte. Trenutna cena od oko 90 dolara po barelu i dalje je porasla za skoro 20 odsto ove godine, što doprinosi bolnom porastu inflacije na globalnom nivou.