Sankcije Rusiji: Još jedna korporativna žrtva

Sankcije Rusiji: Još jedna korporativna žrtva

Holandska brodograđevna firma Heesen Iachts pogođena je problemima sa snabdevanjem, a evropske kompanije su odbile da sarađuju sa proizvođačem jahti nakon što je jedan od njenih krajnjih vlasnika, ruski milijarder Vagit Alekperov, dodat na spiskove zapadnih sankcija.

Neki od Hesenovih poslovnih partnera u Velikoj Britaniji, uključujući Rolls-Roice, više ne snabdevaju kompaniju zbog sankcija protiv Alekperova, rekla je portparol Heesen Iachts Sara Gioanola.

„Izvestan broj naših dobavljača podleže zakonima Ujedinjenog Kraljevstva i to ima određene posledice jer neki od njih ne mogu da ispune svoje obaveze“, rekao je Đoanola, a prenosi Blumberg.

Prošlog meseca Alekperov, navodno 10. najbogatija osoba u Rusiji, podneo je ostavku na mesto glavnog izvršnog direktora drugog po veličini ruskog proizvođača nafte Lukoila, na toj funkciji koju je obavljao skoro tri decenije.

Taj potez usledio je nakon što su milijardera pogodile sankcije Velike Britanije i Australije kao deo pritiska Zapada na rusku vojnu operaciju u Ukrajini.

„On nije na listi sankcija EU — primenjivo na Heesen“, saopštila je tada kompanija, dodajući da je Alekperov jedan od tri „krajnja stvarna vlasnika“ i da ni na koji način nije direktno upravljao poslovanjem.

Rolls-Roice je rekao da je morao da „privremeno pauzira aktivnosti“ sa Heesen-om dok traži pravni savet.

„Imamo blisko partnerstvo sa Heesen-om već dugi niz godina i želeli bismo da nastavimo sa tim odnosom, ako je moguće“, rekla je kompanija za Bloomberg.