Sankcije bi mogle da prizemlje ruskog aero-operatera

Sankcije bi mogle da prizemlje ruskog aero-operatera

Ruske avio-kompanije koje upravljaju domaćim Suhoj Superdžet 100 možda će morati da prizemlje avione u bliskoj budućnosti jer su sankcije Zapada Rusiji učinile problematičnim servisiranje i održavanje motora koji su napravljeni u partnerstvu sa francuskim proizvođačem, izvestio je u ponedeljak poslovni dnevnik RBC.

Dnevnik navodi da je nekoliko ruskih avio-kompanija prijavilo probleme sa održavanjem, a jedna od njih tvrdi da bi, ako ne budu rešeni, letovi mogli biti obustavljeni već ove jeseni.

Suhoj Superdžet 100 – regionalni mlaznjak sa 98 putničkih sedišta – razvijen je u saradnji sa više od 20 vodećih svetskih kompanija za inženjering aviona, prema proizvođaču, ruskoj Ujedinjenoj avio korporaciji (UAC).

Rusko ministarstvo saobraćaja saopštilo je da oko 150 aviona trenutno radi u zemlji. Nedavne sankcije zabranjuju uvoz delova za avione u Rusiju, između ostalih ograničenja.

Superjet-ove SaM146 turboventilatorske motore proizvodi PoverJet, zajedničko preduzeće francuske kompanije Safran Aircraft Engines i ruske United Engine Corporation. PoverJet – koji je takođe odgovoran za održavanje nakon prodaje – prestao je da posluje sa ruskim kompanijama zbog sankcija, kaže RBC.

Kako se mnoge druge komponente broda takođe proizvode u inostranstvu, Superdžet će verovatno prestati da leti zbog „odsustva tako svakodnevnih stvari kao što su točkovi i kočnice, razni senzori i ventili“, citira RBC svoje izvore bliske UAC-u.

Kako prenosi RBC, jedna avio-kompanija je predložila da UEC bude odgovoran za popravke motora Superjet i rezervnih delova.

Ruska vlada je u martu saopštila da će ubrzati proizvodnju aviona koristeći isključivo delove ruske proizvodnje. Međutim, prema izveštajima medija, superdžet 100% ruske proizvodnje će verovatno krenuti u proizvodnju u najboljem slučaju 2024.

Matična kompanija UAC Rostec objavila je u ponedeljak saopštenje u kojem se navodi da Rusija ima „praktično sve“ da servisira Suhoj Superdžet i njegove motore. Kako je saopštila državna korporacija, rešavaju se pitanja izazvana sankcijama, a letelica će se i dalje koristiti, prenosi TASS.

Ruske avio-kompanije povećale su svoje oslanjanje na Superdžet nakon što su strane lizing kompanije zahtevale da se vrate avioni Erbas i Boing koji se koriste u Rusiji. Prema podacima Ministarstva saobraćaja, oko 10% svih stranih aviona koje koriste ruski prevoznici zaplenjeno je u inostranstvu. Kao odgovor, ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se ruskim avio-kompanijama dozvoljava da preregistruju avione u stranom vlasništvu i nastave da lete u zemlji.