Samsungova prognoza za treće tromjesečje ne ispunjava očekivanja

Samsungova prognoza za treće tromjesečje ne ispunjava očekivanja

Samsung Electronics je u utorak saopštio da očekuje da će profit u trećem kvartalu skočiti skoro trostruko, ali je bio ispod očekivanja tržišta jer se borio da iskoristi snažnu potražnju za čipovima koji se koriste u serverima sa veštačkom inteligencijom.

Ova firma je vodeća podružnica južnokorejskog giganta Samsung grupe, daleko najvećeg od konglomerata pod kontrolom porodice koji dominiraju poslovanjem u četvrtoj po veličini ekonomiji Azije.

Tehnološki gigant je u regulatornom podnesku naveo da se očekuje da će njegov operativni profit u periodu jul-septembar porasti na 9,1 bilion vona (6,8 milijardi dolara), što je 274,5 odsto više nego godinu dana ranije.

Ali to je skoro 12 odsto niže od prosečne procene, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap, koja se poziva na sopstvenu firmu za finansijske podatke.

Takođe je smanjen za skoro 13 odsto u odnosu na operativni profit kompanije od 10,44 triliona vona u prethodnom kvartalu.

U međuvremenu, primećeno je povećanje prodaje od 17,2 odsto na 79 triliona vona.

Menadžment kompanije Samsung je u utorak objavio retku, odvojenu izjavu svojim kupcima, investitorima i zaposlenima, u kojoj se izvinjava.

„Zbog rezultata koji su bili ispod očekivanja tržišta, pojavila se zabrinutost oko naše fundamentalne tehnološke konkurentnosti i budućnosti kompanije“, navodi se u saopštenju, koje je potpisao Jun Ioung-hiun, potpredsednik odeljenja za rešenja uređaja kompanije.

„Mnogi ljudi govore o Samsungovoj krizi… Potrudićemo se da ozbiljna situacija sa kojom se trenutno suočavamo postane prilika za novi početak.“

Akcije Samsunga pale su u utorak u Seulu za 1,5 odsto.

Jene Park, viši analitičar u Counterpoint Research, rekao je da je došlo do „očekivanog pada“ u Samsungovom sektoru memorije.

„Pad se pripisuje kašnjenju u snabdevanju HBM pete generacije (HBM3E) i opštem smanjenju potražnje za memorijom“, rekao je Park za AFP.

„U poslovanju sa pametnim telefonima, čini se da je prodaja novih sklopivih uređaja ispod očekivanja, jer konkurencija među dobavljačima sklopivih uređaja postaje sve intenzivnija.“

Joanne Chiao, analitičar istraživačke grupe TrendForce sa sjedištem u Tajpeju, rekla je za AFP da u sektoru livnice „zamah za skladištenje komponenti ulazi van sezone, stope iskorišćenosti kapaciteta u različitim livnicama su generalno ravne ili u blagom opadanju“.

Očekuje se da će Samsung objaviti svoj konačni izveštaj o zaradi krajem ovog meseca.

Kompanija je prošle nedelje saopštila da planira da otpusti radna mesta u nekim od svojih azijskih operacija, opisujući taj potez kao „rutinsko prilagođavanje radne snage“.

Bloomberg je izvestio da bi otpuštanja mogla da utiču na oko 10 odsto radne snage na tim tržištima.