Samsungov profit je verovatno najniži u poslednjih više od 14 godina

Samsungov profit je verovatno najniži u poslednjih više od 14 godina

Očekuje se da će profit kompanije Samsung Electronics u junu pasti za 96% na godišnjem nivou na najniži nivo u bilo kom kvartalu u poslednjih više od 14 godina, pošto prezasićenost čipovima nastavlja da dovodi do velikih gubitaka u poslovanju tehnološkog giganta sa gotovinom uprkos smanjenju ponude, preneo je Rojters.

Operativni profit najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova, pametnih telefona i televizora verovatno je pao na 555 milijardi vona (427 miliona dolara) u tromesečju april-jun, prema Refinitiv SmartEstimate-u 27 analitičara, ponderisanom prema onima koji su doslednije tačniji.

Ako je tako, to bi bio najniži profit kompanije Samsung od četvrtog kvartala 2008. godine, kada je Samsung Electronics prijavio konsolidovani operativni gubitak od oko 740 milijardi vona. U poređenju sa operativnim profitom od 14,1 bilion vona u tromesečju april-jun prošle godine.

To je zato što je njegova divizija čipova, koja je tradicionalno najveći zarađivač, verovatno prijavila tromesečne gubitke od oko 3 do 4 triliona vona pošto su cene memorijskih čipova dalje padale, a vrednosti zaliha smanjene.

Cene DRAM memorijskih čipova – koji se široko koriste u pametnim telefonima, računarima i serverima – nastavile su da padaju u kvartalu, pale su za oko 13% do 18% prema TrendForce-u, pošto su se kupci čipova uzdržali od kupovine novih čipova i potrošili zalihe.

Međutim, pad cena je usporen u odnosu na prethodne kvartale pošto su Samsung Electronics i konkurenti memorijskih čipova smanjili ponudu, a očekuje se da će dostići dno oko trećeg kvartala, iako bi značajan oporavak mogao da dođe tek 2024. godine, kažu analitičari.

Uprkos trenutnom padu, Samsung radi na povećanju svog udela u potražnji za čipovima iz eksplodirajućeg polja veštačke inteligencije (AI), kao što je memorija velikog propusnog opsega (HBM) i proizvodnja čipova po ugovoru, rekli su.

Njegovo mobilno poslovanje je verovatno prijavilo operativni profit od oko 3,3 triliona vona, prema prosečnim prognozama pet analitičara, pošto su napori da se smanje troškovi marketinga nadoknadili blagi pad isporuka pametnih telefona u odnosu na prvi kvartal, kada je Samsung lansirao svoj najnoviji vodeći model.

Očekuje se da će Samsung predstaviti svoje najnovije sklopive pametne telefone kasnije ovog meseca u Seulu, nedeljama ranije nego inače, što analitičari vide kao pokušaj da duže dominiraju na tržištu premijum telefona pre nego što rivalski Apple objavi svoj sledeći iPhone.