Samsung očekuje postepeni oporavak globalne potražnje za čipovima u drugom polugodištu

Samsung očekuje postepeni oporavak globalne potražnje za čipovima u drugom polugodištu

Samsung Electronics je u četvrtak označio postepeni oporavak globalne potražnje za čipovima nakon što je neprekidna prezasićenost dovela do kontinuiranih gubitaka u ključnom poslovanju tehnološkog giganta u junskom kvartalu, uprkos smanjenju proizvodnje, piše Rojters.

„Gledajući na drugu polovinu godine, očekuje se da će tržište (memorijskih čipova) postepeno krenuti ka stabilnosti s obzirom na sve veće smanjenje proizvodnje u industriji“, navodi se u saopštenju najvećeg svetskog proizvođača memorijskih čipova i pametnih telefona.

Očekuje se da će klijenti čipova ponovo preći sa korišćenja zaliha na kupovinu poluprovodnika, dodala je južnokorejska kompanija, dan nakon što je rival SK Hinik takođe ukazao na oporavak tržišta u nastajanju usred snažne potražnje za veštačkom inteligencijom.

Samsung je izvestio o padu od 95% u junskom kvartalu profita, pošto je pad industrije čipova nastavio uprkos smanjenju proizvodnje zbog slabije potražnje za proizvodima koji se oslanjaju na poluprovodnike, od potrošačkih gadžeta do servera.

Operativni profit je pao na 669 milijardi vona (527 miliona dolara) u periodu april-jun, sa 14,1 bilion vona godinu dana ranije.

To je uglavnom bilo u skladu sa procenom kompanije od 600 milijardi vona ovog meseca, i bio je drugi najmanji kvartalni profit u poslednjih 14 godina.

Prihodi su pali za 22% na 60 triliona vona.

Njegovo odeljenje za čipove prijavilo je gubitak od 4,36 triliona vona tokom kvartala, što je kontinuirano odstupanje za ono što je obično najvažnija Samsungova krava. Godinu ranije je prijavio profit od 9,98 biliona vona.

Međutim, gubici čipova su se neznatno smanjili sa 4,58 triliona vona u prvom kvartalu zbog poboljšane prodaje DRAM čipova, koji se koriste u računarima, mobilnim telefonima i serverima, kažu analitičari.

Tajvanski TSMC, najveći ugovorni proizvođač čipova na svetu, snizio je svoje godišnje smernice za prodaju ranije ovog meseca i upozorio na izazove troškova dok se bori sa slabom globalnom potražnjom