Samsung Electronics beleži rekordni rast zahvaljujući potražnji za čipovima i AI tehnologijama

Samsung Electronics beleži rekordni rast zahvaljujući potražnji za čipovima i AI tehnologijama

Samsung Electronics je u sredu izvestio o svom najvećem rastu od 2010. godine, sa operativnim profitom koji je porastao u drugom tromesečju zahvaljujući povoljnim uslovima na tržištu memorijskih čipova i rastu potražnje za veštačkom inteligencijom.

Kompanija je ostvarila operativni profit od 10,44 triliona vona (7,5 milijardi dolara), što je značajan skok od 1.462,29% u odnosu na 670 milijardi vona u istom periodu prošle godine. Ovaj porast profitabilnosti rezultirao je povoljnim uslovima na tržištu memorije i snažnom prodajom OLED panela.

Prodaja je porasla za 23,4% na 74 triliona vona. Kompanija je istakla da je potražnja za naprednim čipovima visoke propusnosti (HBM) koji napajaju AI sisteme, u velikoj meri podstaknuta uspehom ChatGPT-a i drugih generativnih AI proizvoda, značajno doprinela rastu.

Samsung je jedna od retkih kompanija koja proizvodi vrhunske HBM čipove prilagođene AI procesorima. Prodaja HBM-a je porasla za 50% u drugom tromesečju u poređenju sa prethodnim tromesečjem, a kompanija je povećala svoj proizvodni kapacitet kako bi odgovorila na rastuće zahteve.

I pored ovih pozitivnih finansijskih rezultata, Samsung se suočava sa izazovima. Sindikat koji predstavlja radnike kompanije organizovao je „neodređeni“ štrajk u pokušaju da poboljša plate i uslove rada. Iako je štrajk doveo do izveštaja o uticaju na proizvodnju, Samsung je izjavio da aktivno radi na završetku štrajka i da se problemi sa kupcima nisu pojavili.

Kreditni kvalitet Samsunga je podržan njegovom snažnom zaradom ove godine, dok će razvoj AI čipova i jačanje livničkog poslovanja biti ključni za tehnološko liderstvo i profitabilnost u narednih 12-18 meseci.

Samsung je takođe povratio svoju poziciju lidera na tržištu pametnih telefona, nadmašivši Apple, dok su nedavne vladine grantove od 6,4 milijarde dolara za proizvodnju čipova u Teksasu dodatno ojačali njihove poslovne perspektive.

Analitičari očekuju da će Samsung završiti 2024. godinu snažno, uz predstojeću saradnju sa Nvidijom, i veruju da će štrajk imati samo ograničen uticaj na proizvodnju ako se ne produži.