Sajam automobila u Parizu otvara se tokom trgovinskog rata EV između EU i Kine

Sajam automobila u Parizu otvara se tokom trgovinskog rata EV između EU i Kine

Proizvođači automobila koji se takmiče da ubede vozače da koriste električni pogon na Salonu automobila u Parizu predstavljaju jeftinije, tehnološki bogatije modele, ciljajući na sve, od luksuznih klijenata do studenata koji tek treba da dobiju vozačke dozvole.

Bijenalna izložba je dugo bila glavna izložba industrije, prateći svoju istoriju do 1898. godine.

Kineski proizvođači učestvuju na snazi, uprkos pretnjama Evropske unije da će kazneno oporezovati uvoz njihovih električnih vozila u nastalom trgovinskom ratu sa Pekingom. Dugo etablirani evropski proizvođači uzvraćaju novim naporima da pridobiju potrošače koji su se bunili skupih električnih vozila.

Evo pogleda na dan otvaranja emisije u ponedeljak.

Kineski EV startupi Leapmotor i KSPeng predstavili su modele za koje kažu da uključuju tehnologiju veštačke inteligencije.

Leapmotor, osnovan 2015. godine, predstavio je kompaktni SUV na električni pogon, B10. Biće proizveden u Poljskoj za evropske kupce, rekao je direktor za planiranje proizvoda Leapmotor-a Zhong Tianiue. Leapmotor nije objavio cenu za B10 koji će biti lansiran sledeće godine.

Leapmotor je takođe rekao da će manji električni automobil za prigradsku vožnju koji je predstavljen u Parizu, T03, prodavati od konkurentnih 18.900 evra (20.620 dolara). Oni koji se prodaju u Francuskoj biće uvezeni iz Kine, ali će se sklapati u Poljskoj, rekao je Zhong.

Leapmotor je takođe najavio početnu cenu od 36.400 evra (39.700 dolara) u Evropi za svoj veći porodični automobil, C10.

Prodaja izvan Kine odvija se kroz zajedničko ulaganje sa Stellantisom, četvrtim najvećim proizvođačem automobila na svetu. Leapmotor je rekao da je evropska prodaja počela u septembru.

Po prvi put na sajmu u Parizu, decenijama star kineski proizvođač električnih vozila KSPeng predstavio je elegantnu limuzinu, P7+.

Izvršni direktor He Ksiaopeng rekao je da KSPeng ima za cilj isporuku u Evropi od sledeće godine. Predviđene evropske cene za P7+ nisu navedene, ali je izvršni direktor rekao da će u Kini početi od 209.800 juana, što je ekvivalentno 27.100 evra ili 29.600 dolara.

Predsednik KSPeng-a Brajan Gu rekao je da bi zaprećene uvozne carine EU mogle da zakomplikuju planove za proširenje kompanije ako Brisel i Peking ne nađu sporazumno rešenje za svoj trgovinski spor pre isteka roka do kraja oktobra.

Brisel kaže da subvencije pomažu kineskim kompanijama da nepravedno smanje cene industrije u EU, pri čemu su električni automobili kineske proizvodnje skočili sa 3,9% tržišta električnih vozila u 2020. na 25% do septembra 2023.

„Tarifa će izvršiti veliki pritisak na naš poslovni model. To je direktan pogodak na našoj margini, koja već nije velika“, rekao je Gu.

Proizvođači malih električnih vozila koja se u Evropi mogu voziti bez dozvole pronalaze sve veće tržište među tinejdžerima od 14 godina i njihovim roditeljima koji, iz bezbednosnih razloga, više vole da se kreću na četiri točka nego na motorima.

Nekoliko proizvođača dvoseda izlaže se u Parizu, uključujući i francuski Citroen. Početna cena za njegovog Amija, ili „prijatelja“, je nešto ispod 8.000 evra (8.720 dolara). Lansirano u Francuskoj 2020. godine, vozilo sa plastičnim oklopom sada se prodaje i na drugim evropskim tržištima iu Turskoj, Maroku i Južnoj Americi.

„To nije auto. To je pokretni objekat“, rekao je šef proizvoda Citroena za Ami, Alain Le Gouguec.

Evropsko zakonodavstvo dozvoljava tinejdžerima bez pune dozvole da voze Ami i slične buggije od 14 godina nakon osmosatnog kursa obuke. Ograničeni su na maksimalnu brzinu od 45 kilometara na sat.

Vozila takođe nalaze tržišta među odraslim osobama koje su izgubile dozvolu zbog prekršaja ili nikada nisu dobile punu dozvolu, kao i van gradova u područjima sa lošim saobraćajem.

Renoova podružnica Mobilize rekla je da čak i po zimskoj hladnoći koja troši energiju, njegov Duo sa dva sedišta, bez dozvole, u plastičnom omotaču može da pređe 100 kilometara između punjenja. Aplikacija za telefon služi kao vrata i ključ za paljenje.

Drugi francuski proizvođač, Ligier, prodaje svoje dvosede bez dozvole iu dizel iu električnoj verziji.