Sadnja kukuruza u Argentini zaustavljena jer raste strah od suše

Sadnja kukuruza u Argentini zaustavljena jer raste strah od suše

BUENOS AJRES – Glavne argentinske poljoprivredne zone suočavaju se sa najsušnijim uslovima u poslednjih 30 godina, rekli su stručnjaci za poljoprivredu i vremenske prilike, izazivajući strah od nove „velike suše“ i odugovlačenja sadnje kukuruza, preneo je Rojters.

Ogromne Pampasske ravnice južnoameričke nacije počinju sezonu sadnje kukuruza nakon skoro nikakvih padavina u oko četiri meseca. Prognoze predviđaju još suvo vreme sa oskudnim pljuskovima.

Argentina je najveći svetski izvoznik prerađenog sojinog ulja i sačme i važan proizvođač kukuruza, pšenice i ječma.

„Ovo je jedna od najsloženijih situacija koje smo videli poslednjih decenija. Moramo da kažemo da je to najgori scenario za sadnju kukuruza u poslednjih 27 godina“, rekao je za Rojters Kristijan Ruso, glavni agronom na berzi žitarica Rosario.

Ruso je dodao da će razmena verovatno smanjiti svoju procenu sadnje za kukuruz 2022/23 u svom mesečnom izveštaju koji treba da bude najavljen sledeće nedelje. Trenutno predviđa zasadnu površinu od 8,2 miliona hektara.

German Hajncenkneht, meteorolog u Konsultantu za primenjenu klimatologiju, ukazao je na poljoprivredne gradove poput Pergamina u provinciji Buenos Ajres, koji su imali samo 6 milimetara kiše tokom južne zime od juna do avgusta, najmanje od 1933. godine.

„Ozbiljno je. Problema ima svuda“, rekao je Hajncenkneht, dodajući da raste rizik da bi se zemlja mogla ponoviti „velika suša“ 2008/09, koja je uništila useve. „Osoba koja sada želi da sadi jednostavno ne može.

U Argentini, kraj septembra obično najavljuje početak vlažnije prolećne sezone, ali se očekuje da će treći uzastopni vremenski obrazac u La Nini ograničiti padavine.

Andres Paterniti, analitičar useva na berzi žitarica u Buenos Ajresu, drugom glavnom organu za žitarice u zemlji, rekao je da postoje „ogromna“ kašnjenja u sadnji u glavnim poljoprivrednim oblastima, kao iu provinciji Kordoba.

„Trenutni scenario je obeshrabrujući“, rekao je on.

Hajncenkneht je dodao da je farmerima potrebno čudo.

„Jedina stvar koja može da nas izvuče iz ovoga je nešto što ometa, nešto što niko ne vidi. To je jedina stvar koja može da promeni pejzaž, što je alarmantno“, rekao je on.