SAD vode poziv za utrostručenje nuklearne energije na COP28

SAD vode poziv za utrostručenje nuklearne energije na COP28

Više od 20 zemalja, uključujući Sjedinjene Države, pozvalo je u subotu na utrostručenje nuklearne energije kako bi se smanjile emisije, dok su se svetski lideri okupili drugi dan na pregovorima UN o klimi u Dubaiju.

Uz smogno nebo u Dubaiju koje naglašava izazove sa kojima se svet suočava, na konferenciji COP28 očekuju se i druga obećanja, uključujući povećanje upotrebe obnovljive energije i smanjenje emisije metana.

Upotreba nuklearne energije kao čistije alternative fosilnim gorivima je veoma kontroverzna jer su ekološke grupe zabrinute za bezbednost i odlaganje nuklearnog otpada.

Ali više od 20 zemalja, od SAD do Gane, Japana i nekoliko evropskih zemalja, navelo je u deklaraciji da igra „ključnu ulogu“ u globalnom cilju postizanja neutralnosti ugljenika do sredine veka.

Oni su pozvali na utrostručenje kapaciteta nuklearne energije do 2050. u odnosu na nivoe iz 2020. godine.

„Nikome ne iznosimo argument da će ovo apsolutno biti sveobuhvatna alternativa svakom drugom izvoru energije“, rekao je američki izaslanik za klimu Džon Keri na konferenciji COP28 u Dubaiju.

„Ali znamo jer nam nauka i realnost činjenica i dokaza govore da ne možete doći do nule 2050. bez nuklearne energije“, rekao je on.

Među ostalim potpisnicima su Britanija, Francuska, Južna Koreja, Ukrajina i Ujedinjeni Arapski Emirati, ali nuklearne sile Rusija i Kina nisu potpisale.

Grupa za zaštitu životne sredine 350.org je rekla da je nuklearna katastrofa u Fukušimi 2011. u Japanu istakla opasnosti od atomske energije.

„Iako cenimo da Bajdenova administracija želi da investira u alternative fosilnim gorivima, nemamo vremena da gubimo na opasne smetnje poput nuklearne energije“, rekao je njen severnoamerički direktor Džef Ordauer.

Deklaracija je usledila kada je više svetskih lidera izašlo na scenu COP28 drugi dan zaredom, iako američki predsednik Džo Bajden i kineski lider Si Đinping preskaču razgovore.

„Želimo da energetsku tranziciju učinimo globalnom pričom o uspehu. To mora biti sada“, rekao je nemački kancelar Olaf Šolc.

„Svi moramo da pokažemo istu odlučnost da postepeno izbacimo fosilna goriva, počevši od uglja“, rekao je on.

Očekuje se da će zemlje na pregovorima COP28 usvojiti cilj utrostručenja obnovljive energije i udvostručenja energetske efikasnosti do 2030. godine.

Evropska unija je prvo apelovala na nove ciljeve ranije ove godine, a razlog su od tada preuzeli UAE domaćini COP28, zatim grupe nacija G7 i G20.

Diskusije o cilju obnovljivih izvora energije usko su povezane sa daleko težim pregovorima o tome da li će konačni sporazum COP28 obavezati nacije da postepeno ukidaju – ili postepeno ukidaju – sva fosilna goriva.

Sjedinjene Države i Kina, dva najveća svetska emitera gasova staklene bašte, i UAE biće kasnije u subotu domaćini samita o emisiji metana.

Metan, gas koji ne sadrži CO 2, je drugi najveći faktor koji doprinosi klimatskim promenama i čini oko 16 procenata efekta zagrevanja.

Kina se po prvi put složila da uključi sve gasove sa efektom staklene bašte u svoje sledeće nacionalno klimatsko obećanje za 2035. u sporazumu sa SAD prošlog meseca.

Ali Peking je prestao da se pridruži Globalnom obećanju o metanu koje podržava SAD, a koje je potpisalo više od 150 zemalja i koje nastoji da smanji globalne emisije metana za najmanje 30 odsto u odnosu na nivoe iz 2020. godine do 2030. godine.

Metan je „najrazorniji gas“, rekao je Keri.