SAD upozoravaju na zabranu ruske energije

SAD upozoravaju na zabranu ruske energije

Američka ministarka finansija Dženet Jelen izjavila je u četvrtak da bi potpuna evropska zabrana uvoza ruske nafte i gasa „očigledno” podigla svetske cene nafte i mogla da nanese štetu Evropi i drugim delovima sveta.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom i ministrom finansija Sergijem Marčenkom u Vašingtonu, Jelen je rekla da bi takva zabrana na kraju mogla da donese više štete nego koristi.

„To bi zapravo moglo imati vrlo malo negativnog uticaja na Rusiju, jer iako bi Rusija mogla da izvozi manje, cena koju dobija za svoj izvoz bi porasla“, rekla je ona, a citira AFP.

Jelenino upozorenje dolazi u trenutku kada velike evropske zemlje, uključujući Nemačku, pozivaju na potpuno zaustavljanje uvoza ruske energije. Ovog meseca EU je odobrila zabranu ruskog uglja, ali nije mogla da postigne dogovor o embargu na naftu i prirodni gas.

Berlin je u sredu saopštio da će prestati da uvozi naftu iz Rusije do kraja ove godine. Zaustavljanje uvoza gasa teže je za Nemačku, koja se u velikoj meri oslanja na ruske isporuke. Moskva obezbeđuje oko 40 odsto prirodnog gasa u EU i oko trećinu nafte u bloku.